El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Pla de Bages

Les vinyes de la DO Pla de Bages s'estenen pel cor de Catalunya, enmig d'una zona privilegiada marcada per formacions muntanyoses mítiques com Montserrat, la serra de Castelltallat i el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’un paisatge únic format de petites parcel·les de vinya envoltades de bosc i biodiversitat que enriqueixen el vi amb una gran empremta del territori.

 

El territori que l'acull havia estat un mar interior fa 40.000 anys. Gràcies a la rellevància del seu origen geològic, actualment la zona compta amb el reconeixement com a Geoparc mundial UNESCO de la Catalunya Central. Aquestes peculiaritats fan del Bages una zona òptima per a l’obtenció de vins de gran identitat

Des de 1995, la Denominació d’Origen Pla de Bages protegeix i agrupa els cellers i els vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia.

El clima d'aquesta zona també acompanya. El Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d’un sòl franc argilós i calcari. A més, els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d’espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.

pla de bages

Els negres de la DO Pla de Bages

Dins la producció de la DO trobem una gamma molt àmplia de varietats. Pel que fa als vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d’una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs balsàmics, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca s'expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables. Aquestes són les varietats negres del cor de Catalunya:

  • Sumoll: La varietat autòctona negra més conservada a la zona. De cicle mitjà, raïm gros i producció mitjana elevada. Dona vins negres de poc color, però molta frescor, de sabor fort i sec en boca.
  • Mandó: La mandó és una varietat de raïm negre quasi oblidada que s’està recuperant, ja que els vins elaborats amb aquesta varietat sorprenen per la seva qualitat i personalitat. Per això, s’està realitzant un gran esforç per la seva reintroducció rescatant els pocs ceps que han sobreviscut al seu abandonament. 
  • Picamoll negre: Vins d'aromes molt intenses i d'una agradable acidesa.
  • Garnatxa negra:  Només les vinyes molt velles arriben a concentrar en terrenys ben drenats i assolellats. De gran valor per aportar sensacions de dolçor i molta frescor aromàtica (gerds i fins i tot maduixa). 
  • Merlot: A les zones fredes, com el Bages, és on aquesta varietat de cicle curt madura ja amb els primers freds. Això li aporta molta elegància en comparació amb zones més calentes. Amb notes de grosella i fons de cacau.
  • Cabernet Sauvignon: Possiblement, el raïm millor adaptat a tot el món, gràcies al seu cicle llarg. Les llargues maduracions a la tardor en zona freda (veremes a finals d’octubre a la nostra zona) respecten l’acidesa i el perfil varietal (cirera picota, fruita negra) permetent eliminar les seves aromes vegetals i donant cremositat als tanins que li aporten una gran estructura.
  • Ull de llebre: Varietat negre de gra gros, tendència a ser productiu de jove i va equilibrant a mesura que envelleix, reduint la producció i millorant la seva maduració. A la zona, aporta lleugeresa aromes florals, regalèssia i fruita vermella, que donen frescor a vins de mitja criança.
  • Cabernet franc: De maduració lleugerament més avançada que el cabernet Sauvignon, així i tot varietat tardana. Dona vins de gran estructura i color, destacant les notes de toffee sobre fruites del bosc.
  • Syrah: Raïm de gra gros però de gran pigmentació. Tot i tenir la pell molt delicada, les llargues maduracions fins a l’octubre respecten les característiques de Violeta i Olivada. Aquestes aromes junt amb la gran estructura i alhora suavitat en boca la fan una varietat molt agraïda pels cupatges.

 

Imatge

Els blancs de la DO Pla de Bages

Al Bages també s'elaboren vins blancs, el més reconegut amb la varietat autòctona de Picapoll. Són frescos i saborosos. També s’elaboren alguns rosats, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

  • Picamoll blanc: Varietat tardana, de gra ovalat i pell gruixuda, que el protegeix en la seva llarga maduració. Dona vins d’acidesa mitjana que els fa molt amables i potencia la seva sensació de volum. Aromàticament, revela notes cítriques, com l’aranja, l’herba aromàtica espígol i en els anys més frescos les notes florals (flor blanca com el gessamí).
  • Macabeu: Varietat de cicle mitjà. Aporta elegància als cupatges de la zona. Es caracteritza per les notes de fruita blanca i una aportació mitjana de grau i acidesa.
  • Chardonnay: Raïm primerenc, de gra esfèric petit i apinyat. Dona vins de bona acidesa, però sobretot de gran estructura en boca i molta aptitud per a l’envelliment. Destaquen les aromes de fruita fresca com la poma verda i notes de pinya americana.
  • Sauvignon blanc: Raïm blanc de pell delicada. Elaborat en condicions de màxima preservació de l’oxigen revela gran potència d’aromes tropicals, maracujà i vegetals elegants com el boix.
  • Gewürztraminer: Raïm de pell rosada tot i que se n’obté vi blanc. El mateix raïm ja revela el seu gran potencial de notes florals, rosa. Vins de mitjana estructura, però de gran intensitat aromàtica en la qual es troben la rosa i la fruita molt madura.
  • Malvasia: La malvasia és una varietat de cep blanca, encara que també n’existeix una subvarietat negra. El raïm de malvasia és menut i poc compacte. El gra és gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic. El vi elaborat amb aquesta varietat vitícola és anomenat també malvasia, o vi de malvasia, un vi licorós blanc, dolç, olorós i d’alta graduació. 

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situada al centre.