Quan una finestra es tanca, se n'obre una altra. Quan lamentem el tancament d'un restaurant, apareix una nova oberta. En una jornada trista pel tancament del Bar Bruxas al Poblenou, la Guia Macarfi ha celebrat la 10a edició de la història a la sala La Paloma de Barcelona per anunciar els millors restaurants de Catalunya, País Valencià, Comunitat de Madrid, Euskadi, La Rioja, Andalusia, Cantàbria i el Principat d'Astúries. Sense grans sorpreses pel que fa als 15 millors restaurants de Catalunya, un dels grans atractius de la nit ha estat l'anunci de les millors obertures de 2024 a tot l'Estat.
👏🏼 Aquests són els 15 millors restaurants de Catalunya
🤩 Aquest és el restaurant català que ha entrat al 'Top of the Tops' de la Guia Macarfi
2 restaurants catalans premiats a millor obertura de l'any
En total, una quinzena de restaurants han rebut aquest digne premi d'entre els centenars de noves obertures que hi ha hagut en tot l'any. Locals del País Basc, d'Andalusia, Madrid i el País Valencià. A Catalunya, ha caigut la Grossa a Barcelona i Sant Julià de Ramis. El restaurant que ha triomfat a la capital catalana ha estat el peruà Maymanta, mentre que a les terres de Girona hi trobem l'Esperit Roca, un restaurant de la família dels germans Roca.
Restaurant Maymanta: coccions ancestrals que meravellen a Barcelona
Aterra a Barcelona un toc saborós del Perú. Potser no el més desconegut, però sí a través d'una interessant proposta que busca elevar la rica gastronomia peruana. Amb el restaurant Maymanta, el xef Omar Malpartida ofereix a Barcelona un concepte que ja està triomfant a Eivissa, amb el mateix nom, i a Menorca, sota el nom de Kaypa. Ha obert les portes fa un mes escàs, a la planta més elevada del nou Grand Hyatt i ja s'olora que la cuina serà tan elevada com la seva ubicació.

Trobem més exemples excel·lents plats dins de la carta de Maymanta, sempre buscant portar al comensal per diverses zones, especialment les tres principals: serra, selva i costa. Fantàstiques croquetes limeñas, fetes amb una farsa de guisat molt típic al Perú, el xili de pularda, amb un topping de grana padano, xili groc i cendra de ceba. El llom saltat, d'altra banda, desplega els matisos més asiàtics, presentant un filet amb una reducció del suc de la mateixa cocció amb cebes, tomàquets fumats, xili groc "tatemado" (socarrat directament a la flama), patata groga peruana cruixent i arròs amb choclo. Una conjunció de dolç, salat i àcid molt propera a l'umami que és una autèntica meravella i cal tastar.
Esperit Roca: més premis per a una família catalana guanyadora
Esperit Roca, amb una proposta gastronòmica basada en la reinterpretació dels plats icònics d'El Celler de Can Roca, és la nova aposta dels germans Roca. Des del Castell de Sant Julià de Ramis, exploren un nou concepte culinari on el món salat i el món dolç comparteixen escenari amb el Menú Esperit Salat, amb 6 plats i 2 postres, i el Menú Esperit Dolç, amb 2 plats i 6 postres. Addicionalment, també hi ha l'opció a la carta. Una nova obertura que, per cert, el novembre va guanyar la primera estrella Michelin.

L'ordre de millors obertures de 2024 a l'Estat
- Ibai | Euskadi
- Pabú | Comunitat de Madrid
- Maymanta | Catalunya
- Esperit Roca | Catalunya
- Leartá | Andalusia
- Rural | Comunitat de Madrid
- Haku | País Valencià
- Sen Omakase | Comunitat de Madrid
- Lieva | Andalusia
- Per Se Bistró | Comunitat de Madrid
- Varra | Comunitat de Madrid
- Ronda 14 | Andalusia
- Tragatá Málaga | Andalusia
- Bacai | País Valencià
- Olio | Euskadi