El vi del futur s'inspirarà en el vi del passat. Aquest podria ser un resum ràpid del Pla Estratègic 2021-2030 que ha presentat la DO Penedès en una jornada al celler Mas Rodó, un full de ruta estructurat al voltant del respecte per la terra (i la Terra, sobretot) i focalitzat en un eix molt cocís: la simbiosi de la marca Penedès amb valors com la sostenibilitat, l’ecologia, l’herència vitivinícola, el territori, les varietats autòctones i l’excel·lència dels seus vins.

Penedès 2030: un full de ruta amb l'ecologia com a camí

Com serà el vi del Penedès d'aquí a una dècada? La resposta a la pregunta és incerta, però l'estratègia de la denominació d'origen permet resseguir amb claredat les línies de treball per desvetllar el futur: una DO Penedès radicalment compromesa en el respecte per l’entorn, amb la sostenibilitat i l’ecologia com a elements clau. Com es transforma això de paraules a fets? Amb objectius concrets: tal com ha remarcat Joan Huguet, president de la DO Penedès, “es treballarà perquè tot el raïm que es culli en la verema del 2025 ja sigui únicament sota certificació ecològica”. Igualment, per aconseguir un preu just del raïm DO Penedès i destacar-ne la singularitat, s’impulsarà la destinació única del raïm d’una vinya que es destini a elaborar vins DO Penedès. És a dir, que una vinya que es destini a elaborar DO Penedès no pugui estar també inscrita en d’altres DO."

El Vi de Mas i el Gran Vi de Mas: el patrimoni com a símbol de qualitat

La potenciació del patrimoni vitivinícola del Penedès és una altra de les apostes més importants en aquest full de ruta, amb la creació de dues noves categories de vins per conèixer la qualitat del producte: el Vi de Mas i el Gran Vi de Mas, amb les masies i els masos del Penedès com a elements vertebradors del vi. Segons Francesc Olivella,  “l’objectiu és singularitzar els vins amb un segell que doni a conèixer al consumidor final la història dels masos centenaris penedesencs i gaudir d’uns vins elaborats seguint els màxims criteris d’excel·lència i amb total respecte per l’entorn”. Per tal de que un vi pugui formar part d’aquestes dues noves categories, haurà de complir estrictes criteris, normatives i comitès d’avaluació que aniran més enllà del propi vi, com són el respecte per la terra i la preservació del patrimoni arquitectònic i paisatgístic. Els vins elaborats amb raïm de vinyes de més de 10 anys seran Vi de Mas, mentre que els raïms provinents de vinyes de més de 25 anys podran optar a ser un Gran Vi de Mas.

La Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Penedès com a horitzó

Un altre dels objectius que recull aquest Pla Estratègic 2021-2030 és treballar perquè la DO Penedès pugui arribar a ser una DO Qualificada (DOQ), com a reconeixement de la qualitat i excel·lència dels seus vins. Per aconseguir-ho es treballaran diversos aspectes com que el vi comercialitzat estigui embotellat des de cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que es compti amb un sistema de control des de la producció fins la comercialització o disposar d’una delimitació cartogràfica dels municipis per poder garantir la coexistència entre cellers de diferents denominacions. Dins d’aquest treball per la potenciació del patrimoni vitivinícola, hi ha la promoció de varietats recuperades que han demostrat una bona adaptació al canvi climàtic per ser resistents a la sequera i presentar una maduració més tardana. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha posat l’exemple de la varietat Moneu, “que es potenciarà com a varietat de referència dels vins negres DO Penedès”.

Segell 100x100 Xarel·lo: un nou distintiu 

Per acabar, amb l’objectiu de potenciar i donar visibilitat en l’ampolla als vins elaborats únicament amb la varietat Xarel·lo, la DO Penedès ha creat un nou distintiu anomenat 100x100 Xarel·lo. Aquest segell, que és opcional, el podran utilitzar aquells vins que presentin una traçabilitat d’elaboració únicament amb xarel·lo i que obtinguin unes puntuacions  especifiques en el comitè de tast que qualifica els vins de la DO Penedès. Altres aspectes que contempla el pla és la incorporació com a vins DO Penedès dels vins fruit de noves tècniques d’elaboració amb mínima intervenció. Per fer-ho es crearà una comissió de treball i un comitè de tast, que definirà els paràmetres específics que han de complir aquests tipus de vins i establir els controls analítics necessaris per poder ser comercialitzats sota el segell de la DO Penedès.