En el nou llibre del doctor estatunidenc Richard Restak Com prevenir la demència, el neuròleg i autor va revelar que beure alcohol, especialment en grans quantitats, regularment, pot danyar la salut del cervell. És una "neurotoxina directa", comparteix. De fet, atès que l'alcohol pot ser tan perjudicial per a la nostra memòria, suggereix que persones de totes les edats reconsiderin la seva relació amb l'alcohol. Ens hem de preguntar per què bevem, comenta. Si la resposta és "perquè l'alcohol m'ajuda a elevar el meu estat d'ànim i reduir la meva ansietat", pot ser que estiguis en algun perill, i probablement serà millor aturar-se del tot, reflexiona al seu llibre.

L'edat a partir de la qual deixar de beure alcohol

Tot i que "probablement tens menys por" si prens vi per motius de gaudi social o de tast, el neuròleg encara recomana un punt de parada dels bevedors. "Suggereixo fermament que a l'edat de 65 anys o més, s'elimini l'alcohol de manera completa i permanent de la vostra dieta", diu el Dr. Restak. Segons aquest expert, és fonamental acabar de consumir alcohol abans dels 70 anys, ja que a partir dels 65 el cos perd neurones a un ritme accelerat, fent que calgui protegir les que queden: "És fonamental prescindir de l'alcohol en una etapa de la vida en què és crucial preservar les neurones”.

Les dimensions de la cervesa són moltes / Foto: Unsplash

Per què 65? Una part té a veure amb el risc de caure. Encara que és menys un factor de risc per a l'Alzheimer que fumar intensament, el Dr. Restak diu que l'alcohol encara pot danyar la teva memòria, però els seus efectes poden ser pitjors als teus malucs. "L'alcohol també s'ha de veure en el context de caigudes freqüents entre la gent gran", va dir el metge.

"Les taxes de mortalitat per caigudes estan augmentant, especialment entre els homes grans", assenyala, i afegeix que les víctimes mortals han augmentat un 30% entre el 2007 i el 2016. Analitza que les caigudes són responsables del 70% de les morts accidentals en persones de 70 anys o més. Per tant, és recomanable limitar el consum després dels 65, sobretot si "ja està afectat per altres causants de caigudes, com ara una disminució de la força, atròfia muscular, problemes d'equilibri i la presa de medicaments. En aquest cas, beure alcohol pot ser especialment perillós".

Sí, hi ha un tipus especial de demència que només prové del consum excessiu d'alcohol. La malaltia, coneguda com a síndrome de Korsakoff, està "marcada per una pèrdua greu de memòria recent" i "és el resultat de l'efecte directe de l'alcohol sobre el cervell", emfatitza el Dr. Restak. Això és a causa del fet que els nivells de tiamina es redueixen, el que significa que "en una hora, un bevedor intens que funciona normalment pot confondre's, perdre l'equilibri, enfonsar-se i caure. El més afectat és el record dels esdeveniments recents", conclou el metge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!