En entrar a un supermercat, la majoria de persones creu que està en control de les seves decisions, però el cert és que tot en aquest espai està acuradament dissenyat perquè compris més del que necessites. Aquesta estratègia es coneix com a "efecte bufet" i no es limita només als restaurants. Els supermercats apliquen aquest truc per potenciar el consum desmesurat, apel·lant tant a la psicologia com al desconeixement nutricional. Des de la disposició dels productes fins a les ofertes 2x1, tot està pensat perquè pensis que estalvies, quan en realitat estàs omplint el teu carro amb calories innecessàries. Aquest fenomen té un impacte directe en la nostra salut, ja que moltes vegades comprem aliments per impuls que ni tan sols teníem al cap, guiats per estímuls visuals, col·locacions estratègiques i promocions seductores. Si no som conscients, acabem emportant-nos productes que contribueixen a l'obesitat i que no formen part d'una dieta equilibrada.

Així és l'efecte bufet: el truc perquè compris més del que necessites

Un dels recursos més utilitzats és el posicionament visual: productes hipercalòrics com a brioixeria, snacks i refrescos solen estar a l'altura dels ulls, tant d'adults com de nens, per captar l'atenció sense esforç. Això es potencia amb una il·luminació atractiva, envasos cridaners i música ambiental que ens convida a recórrer més passadissos i, per tant, a veure més productes. En agrupar aliments relacionats, com pastes al costat de salses o cereals al costat de xocolatines, s'estimula la compra per associació, fent que sumem articles sense pensar-ho. A més, els productes light o etiquetats com saludables no sempre són el que semblen. Moltes vegades, les seves porcions són més petites, la qual cosa ens porta a consumir més unitats, anul·lant qualsevol presumpte benefici.

Les ofertes et creen una necessitat que potser no tenies / Foto: Unsplash
Les ofertes et creen una necessitat que potser no tenies / Foto: Unsplash

La mida de les porcions també juga un paper fonamental. Les etiquetes solen mostrar valors nutricionals per quantitats irrisòries que no reflecteixen el que realment consumim. Si un paquet indica 120 calories per porció, però aquesta porció equival a només 30 grams, és molt probable que mengem el doble sense adonar-nos-en. Aquesta és part de l'engany: fer-te creure que menges menys del que realment ingereixes. I si a això li sumem promocionis com el "porta 3 i paga 2", el supermercat s'assegura que consumeixis més, al mateix temps que creus que estàs sent intel·ligent financerament.

Cura|Compte amb els productes que es troben a l'altura dels ulls / Foto: Unsplash
Compte amb els productes que es troben a l'altura dels ulls / Foto: Unsplash

Aspectes com la música ambiental o els envasos cridaners formen part de l'estratègia

En definitiva, l'efecte bufet no és casualitat, sinó una tàctica acuradament estudiada per estimular el consum. La clau està en l'educació nutricional i en la planificació. Només sent conscients d'aquests trucs podrem prendre decisions alimentàries més saludables i responsables. Preparar els nostres propis àpats, evitar fer la compra amb gana i llegir bé les etiquetes són petites accions que poden marcar una gran diferència davant el bombardeig d'estímuls dissenyat perquè gastem més i mengem pitjor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!