Si el tomàquet és una fruita o una verdura és una qüestió que sol aparèixer en moltes converses. Els tomàquets són un ingredient molt habitual en la dieta mediterrània.

Les propietats del tomàquet són comunament conegudes. Ric en antioxidants com el licopè, resulta beneficiós per a la pell i el cabell. Ajuda a reduir el risc de patir càncer de pròstata, de còlon i d'estómac. El seu contingut en calci i vitamina K el converteixen en un aliat per enfortir els ossos. Són una gran aportació de vitamina C, vitamina A, vitamina B i Potassi.

A més, el tomàquet permet un gran nombre de receptes i formes de cuinat: en amanides, sucs, al forn, bullits, farcits, fregits... Per la qual cosa resulta molt senzill incloure'ls en la nostra dieta habitual.

El tomàquet permet un gran nombre de receptes i formes de cuinat

El tomàquet és una hortalissa, d'això no hi ha dubte, és una planta comestible que es conrea en un hort. El prenem en amanida o com a part del menjar principal i no com postre o per berenar, la qual cosa fa que ens costi classificar-lo com a fruita.

Tomàquets
Tomàquets / Font: Unsplash

Però per començar a desgranar aquesta bola de conceptes, el millor és concretar què és el que s'entén per fruita, que no és cap altra cosa que la part de la planta que conté les llavors. Per tant, des d'un punt de vista científic, i atenent la definició de "fruit", el tomàquet quadra perfectament.

Però com ja has pogut veure, aquí comença la confusió ja que en anglès (sempre més senzill) s'utilitza la mateixa paraula per a fruit i fruita, mentre que la RAE fa una distinció entre ambdós conceptes:

  • Fruit: Producte del desenvolupament de l'ovari d'una flor després de la fecundació, en el qual queden contingudes les llavors, i en la formació del qual cooperen amb freqüència tant el calze com el receptacle floral i altres òrgans.

  • Fruita: Fruit comestible de certes plantes conreades; p. ex., la pera, la cirereta, la maduixa, etc

D'aquesta manera i sota aquesta definició, efectivament, el tomàquet és indiscutiblement un FRUIT, igual que el pebrot o la carbassa.

Tomàquet
Tomàquet / Font: Unsplash

És el tomàquet una verdura?

Seguint amb les definicions exactes que ens ofereixen els diccionaris, verdura és el conjunt de plantes cultivables destinades al seu consum com a aliment. L'apartat crucial és que, per extensió, verdura pot ser la planta sencera, o només una part d'ella, per exemple:

  • Tija: Api
  • Arrels: Rave
  • Fulls: Bleda
  • Bulb: Ceba
  • Flor: Carxofa

Per aquesta definició, hi ha raons per sospitar que el tomàquet NO és una verdura. Perquè, és el tomàquet una part de la tomaquera? El tomàquet és una estructura reproductiva que es desprèn de la planta, igual com la poma de la pomera o l'ou de la gallina que l'ha posat.

I si no fos cap de les opcions anteriors?

Per si la qüestió no fos ja prou complicada, resulta que el tomàquet, en termes botànics, és una baia. Sí, una baia com els nabius o les groselles. Perquè un fruit sigui una baia, ha de tenir exocarpi (crosta o pell), mesocarpi (polpa carnosa) i endocarpi (un altre tipus de polpa que allotja les llavors.

D'acord amb aquesta definició, els tomàquets, les albergínies, els plàtans, el raïm i les taronges són baies. Tanmateix, les cireres i les maduixes no són baies perquè no compleixen els requisits de nombre de llavors i nombre d'ovaris en la flor.