Els embotits són un tipus de menjar molt habitual a Catalunya. Els de bona qualitat són exquisits, i a casa nostra tenim obradors excel·lents que treballen amb molt bon producte. Normalment, com més bo és un embotit, més sabor té i més beneficis aporta a la nostra salut. No es pot dir que tots els embotits siguin bons, però n'hi ha un que té més beneficis del que et pensaves. La nutricionista i experta en nutrició Ana María Luzón Peña explica els beneficis de menjar aquesta delicatessen. 

Un embotit bo pel cor

La nutricionista Ana María Luzón Peña explica al seu blog de nutrició gastronòmica els beneficis que el pernil de gla té per la salut. Luzón es basa en les conclusions de dos estudis realitzats per la Unitat d'Endoteli i Medicina Cardiometabòlica de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal. Es tracta d'un projecte internacional que estudia els efectes del pernil ibèric de gla al revestiment intern de les artèries, l'endoteli. Els resultats han demostrat que la pressió arterial i els vasos sanguinis milloren considerablement gràcies al consum de pernil de gla. Uns beneficis que, segons explica Luzón, s'allarguen durant sis setmanes.

Jamón Ibérico / Wikipedia
Plat de pernil ibèric / Foto: Viquipèdia

Les varietats de pernil de gla contenen proteïnes d'alta qualitat amb propietats bones per a la salut

Els estudis, dirigits pel doctor José Sabán, semblen desmentir el tòpic que cal moderar el consum de pernil diari. Les varietats de pernil de gla contenen proteïnes d'alta qualitat amb propietats bones per a la salut. Els resultats, pendents de publicar, demostren que totes les persones estudiades, amb edats d'entre 25 i 55 anys, tenien beneficis cardiovasculars associats al consum regular d'aquest tipus d'embotit.

Producte singular

El pernil de gla, en realitat, és un producte curat que tècnicament no seria un embotit. A l'embotit se li diu així perquè literalment s'emboteix la carn dins la tripa per curar-la. En el cas del pernil, la peça se sala i es cura sense trinxar la carn, com sí que passa amb la botifarra o la llonganissa. No obstant això, habitualment es coneix el pernil com un embotit perquè s'assembla molt als que sí que s'emboteixen. En una taula d'embotits, a més de fuet, bull o botifarra, també s'hi solen posar productes com el pernil o el llom, que no van embotits, però sí que són curats. Per tant, per molt que tècnicament sigui incorrecte, popularment se li pot dir així.

Abusar d'un producte que sigui bo per la salut sempre és perjudicial. Per tant, no, no pots basar la teva dieta en pernil de gla a partir d'ara

El cas del pernil de gla sembla únic; un embotit que és bo pel cor? Doncs sí, la ciència sembla afirmar que sí. Tanmateix, abusar d'un producte que sigui bo per la salut sempre és perjudicial. Per tant, no, no pots basar la teva dieta en pernil de gla a partir d'ara, però sí que pots menjar-ne sense remordiments. Bé, podràs fer-ho si et pots permetre comprar aquest pernil gaire sovint, és clar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!