La cultura anglosaxona és una de les més influents internacionalment. Són moltes les tradicions angleses, però també estatunidenques, que sovint eclipsen i posen en perill les tradicions regionals dels països europeus. Sense anar més lluny, el Halloween és un invent anglosaxó que no té res a veure amb la Castanyada, però que se celebra tant o més que els panellets i les castanyes a Catalunya. A les portes de Nadal, hi ha una altra tradició gastronòmica anglesa que cada any es repeteix amb més força.

Una tradició anglesa

Per Nadal és tradició menjar escudella i carn d'olla, canelons per Sant Esteve i raïm per Cap d'Any; costums molt arrelats que difícilment es perdran en un futur pròxim. Els que també són intocables són els torrons i els polvorons, però hi ha un dolç anglès disposat a fer la guitza a les postres de tota la vida durant les festes de Nadal Es tracta de les galetes de gingebre, un dolç que tots visualitzem en forma de persona i que s'ha fet famós a la pantalla gran gràcies a personatges com el que apareix a la pel·lícula de Shrek.

Les galetes de gingebre són un aliment típic d'Anglaterra que té l'origen al segle XVI. Es creu que la massa que s'utilitza per cuinar aquest tipus de galetes podria provenir de la Grècia del segle X, però qui va popularitzar l'aliment que coneixem avui en dia va ser la reina Isabel I. 

Galetes de gingebre / Foto: Cedida

A Catalunya, malgrat que també es veuen en decoracions i botigues, de moment no han entrat amb tanta força a les llars com ho han fet ja les carabasses de Halloween

L'origen del costum

Quan s'acostaven les festes de Nadal, la cort de la reina Isabel I organitzava festes a les quals convidava algunes de les personalitats i nobles més importants de l'època. Per quedar bé amb l'aristocràcia i demostrar la bona fe de la monarquia, la reina va decidir començar a regalar galetes fetes amb aquesta massa als convidats. Un costum aparentment innocent que va anar evolucionant; la reina va començar a demanar que les galetes tinguessin la forma de les persones a qui es regalaven per fer-los un homenatge i donar-los un record bonic. A partir d'aquí, el costum, curiós i divertit, s'ha anat replicant fins a arribar als nostres dies.

Actualment, ja no es tracta d'una tradició reial, sinó que fer galetes de gingebre ha passat a formar part de la cultura popular. A Anglaterra, i també als Estats Units, les galetes de gingebre ja fa molts anys que formen part de les decoracions de Nadal i de les safates de postres dels àpats de festes. A Catalunya, malgrat que també es veuen en decoracions i botigues, de moment no han entrat amb tanta força a les llars com ho han fet ja les carabasses de Halloween.