El sucre és el gran enemic de la cuina contemporània. Un ingredient demonitzat que es considera dolent en tots els casos, però que en realitat s'ha de saber fer servir en les dosis adequades. Una de les alternatives que sovint es considera més saludable és el sucre morè. El que segurament no sabies és que hi ha algunes marques de sucre que venen sucre blanc maquillat com si fos sucre morè. Així t'enganyen en alguns supermercats.

Gat per llebre

Si a les antigues fondes passava amb el gat per llebre, avui en dia una de les enganyifes gastronòmiques més habituals és fer passar sucre blanc per sucre morè. El morè, malgrat ser sucre igual, és una mica més saludable que el blanc, i per tant més atractiu a l'hora de vendre'l, especialment per al públic que demonitza el sucre processat, però vol seguir endolcint les seves receptes. A més del color, la principal diferència entre el sucre blanc i el morè és el processament del producte entre que s'extreu la canya de sucre i s'envasa per a la venda al públic.

El problema és que si tenyeixes un sucre blanc i processat de color marró, literalment es converteix en sucre morè, per definició, per color. Un truc que algunes empreses aprofiten per confondre els compradors i fer passar gat per llebre

azucar moreno
El sucre morè, malgrat ser diferent del blanc, no deixa de ser sucre. / Foto: Cedida

El que entenem per sucre morè, el "saludable", en realitat és sucre sense processar. Bé, amb un processament inferior al del sucre blanc. El problema és que si tenyeixes un sucre blanc i processat de color marró, literalment es converteix en sucre morè, per definició, per color. Un truc que algunes empreses aprofiten per confondre els compradors i fer passar gat per llebre.

Com evitar-ho

Com en tots els productes, si vols evitar que t'estafin, has de llegir l'etiqueta. La publicitat mig enganyosa i els buits legals que aprofiten algunes companyies per vendre els seus productes de vegades poden portar a confusió. El que posi a l'etiqueta de davant, amb colors llampants, cridaners i atractius, segurament no s'acabarà de correspondre amb el que expliqui l'etiqueta del darrere, la que, legalment, ha de dur la informació concreta de què porta el producte que estàs comprant. Per tant, encara que a la tapa hi posi "sucre morè", si a l'etiqueta no hi diu "poc processat" (o algun sinònim), no serà el sucre que busques.

Compra els ingredients que vulguis i fes-ho de la manera que més t'agradi, però el més important és que ho facis de manera conscient i sense caure en trampes i enganyifes que et puguin acabar perjudicant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!