L'ensalada russa és un d'aquests plats icònics que han transcendit fronteres i generacions. Originària de Rússia, com el seu nom ho indica, aquesta recepta s'ha adaptat i reinventat a nombrosos països, convertint-se en una presència constant en reunions familiars, festes i tapes als bars. Tanmateix, hi ha una cosa especial a l'ensalada russa casolana, especialment quan es tracta de la recepta de l'àvia. A continuació, revelem alguns trucs perquè la teva ensalada russa quedi tan deliciosa com la que feia ella.

Els trucs per fer la millor ensalada russa

Ingredients clau i el tall perfecte

Per a una ensalada russa tradicional, els ingredients bàsics solen ser: patates, pastanagues, pèsols, ou dur, tonyina en conserva, olives i maionesa. Alguns també afegeixen cogombrets, pebrots del piquillo o fins i tot gambes. La qualitat dels ingredients és fonamental. Assegura't d'utilitzar patates fermes i de bon sabor, pastanagues fresques i una bona maionesa, preferiblement casolana.

Un dels secrets més ben guardats de l'àvia és com tallar els ingredients. Les patates i les pastanagues s'han de coure amb pell per mantenir el seu sabor i textura. Una vegada cuites, es pelen i es tallen en cubs petits i uniformes. La mida és crucial perquè cada mossegada tingui un equilibri de tots els ingredients. Els ous durs també s'han de tallar a cubs petits. Els pèsols, per la seva part, han de ser tendres però no massa cuits.

L'ensalada russa és un d'aquests plats icònics que han transcendit fronteres i generacions

kyle mesdag gSV9ChL IIk unsplash
El tall dels ingredients és clau per al resultat final / Foto: Unsplash

Cocció i refredat

La cocció de les verdures és un altre punt crític. Les patates i pastanagues s'han de bullir en aigua amb sal fins que estiguin tendres, però fermes, per evitar que es desfacin en barrejar-les. Després de la cocció, és important refredar les verdures ràpidament, submergint-les en aigua freda o passant-les per un raig d'aigua freda. Aquest truc ajuda a aturar la cocció i mantenir la textura desitjada.

La maionesa és l'ànima de l'ensalada russa. Per a un toc especial, fes-la a casa. Necessitaràs ous, oli de gira-sol, una mica de sal i un rajolí de llimona o vinagre. La clau és batre baixa velocitat al principi i augmentar gradualment fins que emulsioni. Si prefereixes utilitzar maionesa comercial, n'elegeix una de bona qualitat i, si és possible, barreja una petita quantitat amb una mica de mostassa per donar-li un toc extra de sabor.

daniel costa 8bPrY855BIc unsplash
Maionesa propietària / Foto: Unsplash

Repòs i presentació

Una vegada barrejats tots els ingredients, és fonamental deixar reposar l'ensalada al frigorífic durant almenys un parell d'hores. Aquest repòs permet que els sabors s'integrin i que l'ensalada adquireixi aquesta textura cremosa i saborosa que tant ens agrada. La presentació també compta. Decora l'ensalada amb tires de pebrot del piquillo, olives tallades en rodanxes o fins i tot amb una mica d'ou dur ratllat. Aquests tocs no només afegeixen sabor, sinó que també fan que el plat sigui visualment atractiu.

Fer una ensalada russa que recordi a la que feia l'àvia no és difícil, però requereix atenció al detall i amor per la cuina. Seguint aquests trucs, podràs recrear aquest sabor nostàlgic i portar a la teva taula un plat ple d'història i tradició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!