L'entrepà és una manera ràpida, senzilla i gustosa de salvar un àpat sense necessitat de cuinar gaire. Una drecera culinària molt habitual que pot generar dubtes. L'entrepà pot substituir realment un àpat sencer? El catedràtic F. Xavier Medina i la professora Violeida Sánchez, tots dos dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, donen algunes claus sobre la qüestió.

Àpats saludables amb entrepans

La cultura del pa està molt arrelada als països mediterranis. A Catalunya, a més de gaudir del pa exquisit que fan les nostres fleques, estem acostumats a acompanyar moltes receptes amb aquesta vianda. De fet, el receptari tradicional català està farcit de guisats fets amb salses que demanen sucar-hi unes quantes llesques de pa. Per tant, com a element d'acompanyament, el pa és culturalment i nutricionalment imprescindible. Ara bé, quan es tracta d'entrepans, el pa passa a ser l'ingredient principal i, en funció del que li posem al mig, sí que ens permet substituir un àpat. Però s'ha de fer bé.

El bon entrepà és aquell que equival a l'àpat que substitueix

Entrepà de mandonguilles / Foto: Compà

Els entrepans es poden fer de mil maneres i amb ingredients molt diferents. Si volem substituir un àpat sencer per un entrepà, haurem de procurar incloure tots els nutrients que ens aportaria un plat de cobert. I per fer-lo saludable, només cal que els ingredients que hi posem també ho siguin.

Claus per fer un bon entrepà

El bon entrepà és aquell que equival a l'àpat que substitueix. És a dir, un entrepà de llom amb formatge no és una bona opció per esmorzar —esmorzars de forquilla a banda, que per això es diuen "de forquilla". Medina i Sánchez recomanen incloure cereals, làctics i fruita a l'esmorzar, i per aconseguir-ho es pot fer, per exemple, un entrepà de pa de nous untat amb formatge i unes rodanxes de figa. 

De la mateixa manera que no és sa menjar cada dia el mateix, tampoc ho és menjar sempre entrepans

Per dinar i sopar convé incloure verdures o hortalisses i proteïna. Una bona opció seria fer l'entrepà amb pa de pita, untat amb formatge cremós, unes fulles d'enciam, dues rodanxes de tomàquets amanides amb oli d'oliva i unes tires de pernil cuit o pollastre al forn. D'exemples n'hi ha tants com paladars, el més important és que trobis l'equilibri entre els ingredients.

De fet, els experts recomanen fer els entrepans amb ingredients variats. De la mateixa manera que no és sa menjar cada dia el mateix, tampoc ho és menjar sempre entrepans, i molt menys menjar-se'ls sempre del mateix. Per tant, com a alternativa ocasional està bé —per esmorzar o berenar els nens, o per a quan marxen d'excursió un dia—, però no es pot abusar mai de cap alternativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!