El cogombre és una fruita molt refrescant que s'utilitza en diverses receptes durant l'estiu. Un aliment de temporada estiuenca que pots introduir cru, cuit o envinagrat a multitud de plats per a tu i els teus. Avui t'expliquem com pots preparar el cogombre envinagrat en un tres i no res per tenir-lo llest quan vulguis i afegir-lo a les teves amanides per a fer-les més sucoses.

Diferents tipus de cogombre

El cogombre és una fruita similar al meló, la síndria, el carabassó o la carabassa, amb una pell exterior dura i un interior sucós. Els més habituals són els cogombres curts, amb petites punxes o protuberàncies i el més fi i allargat. Hi ha més tipus de cogombres, com el francès, que és ideal per a receptes de gaspatxo i té la pell més llisa i fosca. També hi ha el japonès, l'anglès o fins i tot els que es classifiquen segons la mida. En qualsevol cas, pots fer servir la varietat que tinguis més a mà per a preparar els teus envinagrats. 

Els ingredients que necessitaràs són:

  • 2 cogombres
  • 1 ceba 
  • 2 cullerades de mostassa en gra
  • 2 fulles de llorer
  • Vinagre de Pedro Ximenes
  • Sal
  • Sucre (opcionalment)

Procés d'elaboració

Per tal de preparar l'envinagrat, el primer que hauràs de fer és netejar bé els cogombres. Deixa'ls ben nets i talla'ls com més t'agradi. Pots fer-ho a rodanxes senceres, però també les pots partir per la meitat, en quatre o fins i tot en talls més fins com vuitens o fins i tot setzens (gairebé com si tallessis en brunoise) . Passa els talls per un colador i afegeix-los la quantitat de sal que vulguis, al gust. Deixa'ls escórrer durant tres quarts d'hora i, mentrestant, posa a bullir el vinagre. Per fer-ho, però, no el posis sol: en una olla, posa el vinagre diluït en mig litre d'aigua.

Tingues preparats els pots de conserva en què guardaràs l'envinagrat i posa-hi els talls de cogombre un cop hagi passat el temps necessari per tenir-los escorreguts. És moment d'afegir els aromàtics que més t'agradin; el llorer o alguna altra planta aromàtica són bones opcions, però pots afegir l'aliment que creguis que combinarà millor amb el sabor del cogombre. La ceba i la mostassa són bones alternatives. Un cop tinguis els sòlids al pot, afegeix el vinagre i l'aigua a dins. Si prefereixes rebaixar una mica el sabor, pots afegir una punta de sucre, dissolta al líquid. Aquest pas, però, és totalment opcional i s'ha d'adaptar als gustos i ingredients que facis servir. Un cop tinguis tots els ingredients al pot, tapa'l i deixa que agafi la temperatura ambient. Un cop temperat, posa'l a la nevera i gaudeix del cogombre al cap d'uns dies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!