Ratllar la pell de la llimona o la taronja és un gest comú a la cuina, però hi ha un error que molts passen per alt i que pot posar en risc la salut. El compte d'Instagram @microbiotadesdecero ha compartit un vídeo en què adverteix sobre els tòxics que poden ser presents a la pell d'aquestes fruites. Encara que la seva closca és molt utilitzada en rebosteria o per donar aroma a certs plats, el que pocs saben és que, abans d'arribar a les nostres mans, els supermercats tracten la fruita amb additius i ceres perquè llueixi més atractiva i duri més temps a les prestatgeries. No es tracta només d'un tema estètic, sinó d'una estratègia comercial per evitar que els cítrics es deteriorin ràpidament.
L'error en ratllar la llimona o la taronja
Tanmateix, el que molts desconeixen és que aquests tractaments poden incloure ceres naturals o sintètiques, sulfat potàssic com antifloridura i altres compostos que no haurien d'estar en la nostra alimentació si no s'eliminen correctament abans de consumir la fruita.

El principal problema és que aquests productes s'apliquen després de la recol·lecció, per la qual cosa no es troben de forma natural a la pell dels cítrics. Això significa que, si utilitzem la closca sense haver rentat bé la fruita, estem incorporant als nostres plats residus químics que podrien ser perjudicials per a la salut. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana rentar sempre la fruita abans de consumir-la, fins i tot quan no es menja la pell. La raó és simple: en manipular la fruita amb les mans, les restes d'aquests compostos poden transferir-se a l'interior en tallar-la, pelar-la o esprémer-la.
El principal problema és que aquests productes s'apliquen després de la recol·lecció
El problema s'agreuja quan utilitzem la pell directament a la cuina sense una rentada previ. Molts confien que la pell de la llimona o la taronja és completament natural i segura, però sense un rentatge adequat, els residus de ceres i fungicides acaben al nostre menjar. L'ideal és rentar la fruita amb aigua i, si és possible, fregar-la amb un raspall o utilitzar bicarbonat i vinagre per eliminar millor les restes superficials. També és recomanable rentar-se bé les mans després de manipular la fruita, especialment si es ratlla la pell, per evitar que els compostos no desitjats acabin als aliments.
Aquest és el preu de voler fruites boniques i duradores als supermercats. La pròxima vegada que vagis a ratllar una llimona o una taronja, assegura't d'haver netejat bé la seva pell. Només així et garantiràs que el que afegeixes al teu plat és realment saludable i lliure de productes no desitjats.