Les mandarines són una de les fruites més consumides, especialment a l'hivern, quan el seu sabor dolç i la seva practicitat per pelar-les les converteixen en una opció ideal per un mos ràpid i saludable. Tanmateix, hi ha un error que gairebé tothom comet en menjar-les: treure els fils blancs que emboliquen cada grill. Moltes persones consideren que aquestes fibres són molestes o poc desitjables, però en realitat són una de les parts més saludables de la fruita. Aquests fils contenen fins a 20 vegades més compostos fenòlics, substàncies amb propietats antioxidants que ajuden a protegir les nostres cèl·lules del mal oxidatiu. A més, són una font de pectina, un tipus de fibra soluble que contribueix a reduir els nivells de colesterol LDL a la sang, afavorint la salut cardiovascular. El mateix passa amb el plàtan, els fils del qual també aporten beneficis nutricionals que molts malgasten per desconeixement.
L'error que tots cometen en menjar mandarines
Malgrat aquestes dades, el costum de retirar aquestes fibres persisteix, principalment per qüestions de textura o simplement per inèrcia. Però el fet que no siguin visualment atractives no significa que no siguin beneficioses. Incorporar-les en la dieta no requereix cap esforç extra: simplement cal deixar d'eliminar-les en menjar la mandarina o el plàtan. Són petits canvis que poden marcar una diferència en la qualitat de la nostra alimentació, proporcionant més antioxidants, millorant la digestió i ajudant a controlar els nivells de colesterol.
Un altre error freqüent relacionat amb els cítrics és la creença que no han de consumir-se al matí perquè poden resultar indigestos o provocar acidesa. Aquesta idea no té suport científic i forma part dels molts mites alimentaris que circulen sense fonament. De fet, els cítrics com la mandarina o la taronja són una excel·lent opció per començar el dia, ja que aporten vitamina C, fibra i altres nutrients essencials que ajuden a enfortir el sistema immunitari i millorar el trànsit intestinal. La clau, com en tot, està en la moderació i en escoltar el propi cos, pel fet que cada persona té una tolerància diferent dels aliments àcids.

En definitiva, moltes vegades cometem errors per costum o per idees equivocades sobre l'alimentació. Les mandarines, a més de ser delicioses i refrescants, amaguen als seus fils blancs una concentració de compostos saludables que no hauríem de desaprofitar. La pròxima vegada que pelis una mandarina, pensa-ho dues vegades abans de desfer-te d'aquestes fibres, perquè podries estar eliminant alguns dels seus beneficis nutricionals més grans sense adonar-te'n.