Als països de climes calorosos, durant els dies estivals, és irremeiable la recerca d'una cosa refrescant i que alleugi la calor, i un dels remeis a aquest problema ha estat prendre el costum de beure la cervesa en un vas congelat, o gerra, copa, etc. Però, és el més apropiat per a la cervesa? Alguns s'han convertit en veritables amants en consumir la cervesa d'aquesta manera, tant que fins i tot mantenen aquest hàbit durant els mesos freds. La seva preferència per beure la cervesa en vaixella congelada arriba a ser tan alta que no conceben prendre-la d'una altra manera, fins i tot es defensa que com més freda està la cervesa, més bon gust té.

Cervesa
Cervesa / Font: Unsplash

Alguns s'han convertit en veritables amants de consumir la cervesa en vasos congelats

Tanmateix, és irònic que en aquells països amb una tradició i cultura cervesera profunda, no hi hagi costum de congelar la vaixella per beure la cervesa, com Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit. Quins són llavors els motius per fer-ho i per què en uns llocs sí i en d'altres no?

Aquestes són algunes de les causes pels que va prendre el costum de beure la cervesa d'aquesta manera:

  • Per ser territoris càlids o tenir mesos anuals molt calorosos. Els habitants d'aquestes regions busquen algun remei per refrescar-se.
  • L'estil de cervesa que prolifera en aquesta regió és Pale Lager. És un dels estils més suaus en aroma i sabor que recomanen servir a temperatures molt fredes.
  • La cultura cervesera d'aquesta regió és relativament jove. Alguns països amb una gran tradició per aquesta beguda compten amb una història cervesera de més de 300 anys, mentre que en d'altres, la cervesa es va convertir en una beguda popular des de fa poc més de 150 anys.
  • Al consumidor no li agrada el sabor de la cervesa. Moltes vegades el problema està que a certes persones no els agrada el sabor d'un estil de cervesa, i per això pensen que com més freda és millor sap, ja que el fred dissipa el sabor d'una beguda.
Cervesa Fría
Cervesa Freda / Font: Unsplash

Malgrat haver-se convertit en un costum molt popular i ser un hàbit molt defensat per alguns consumidors, no és gens recomanable congelar la vaixella per beure cervesa. Si la beguda ha estat refrigerada a la temperatura correcta, no és necessari aplicar més fred.

Aquests són alguns dels motius pels quals no s'ha de congelar la vaixella:

  • L'excés de fred dissipa l'aroma i el sabor de la cervesa. En el cas de consumir una cervesa rica en matisos i amb propietats complexes, el fred pot fer que sigui imperceptible tant la seva aroma com el seu sabor, ja que redueix la volatilitat dels compostos aromàtics i seda les papil·les gustatives.
  • Cada estil de cervesa té unes temperatures òptimes de servei. Algunes cerveses es recomanen servir a partir de 6 °C, 8 °C o fins i tot 12 °C, moltes vegades indicat pel mateix fabricant.
  • Es crea una capa de gel a l'interior de la vaixella que es fon, aigualint la cervesa. Igual com no és recomanable afegir cubs de gel a la cervesa, tampoc no ho és afegir gebre de les parets del vas.
  • El gel atrapa aromes i sabors indesitjables per a la cervesa. Si la vaixella s'ha congelat en un espai amb altres aromes presents, com en un congelador, el gel retindrà aquestes olors i els transmetrà a la cervesa.