Menjar fruita de postres: sí o no? Aquesta pregunta que t'has fet tantes vegades no és rara. De fet, és una de les que més es repeteixen entre els pacients de la doctora Marina Jiménez d'IM Clinic, una de les clíniques més innovadores d'Europa (C/ de Joan Güell, 236, Barcelona). "La resposta no és tan simple com un sí o un no, ja que depèn de diversos factors, incloent-hi l'estat de salut individual i els hàbits alimentaris de cada persona". Comença dient la nutricionista en declaracions a La Gourmeteria d'ElNacional.cat, abans de recalcar que la fruita en si mateixa no és dolenta, sinó al contrari. "Està plena de vitamines, minerals, fibra i antioxidants que són essencials per a la nostra salut. Tanmateix, el seu impacte al cos pot variar significativament segons el context en el qual es consuma".

I aquesta és precisament la clau, l'estat de salut de la persona que està pensant en quin moment introduir la fruita en la seva dieta, a la qual cosa també hauria d'afegir, quina fruita és la més adequada. Però, per a una persona sana, amb uns hàbits de vida saludables, la fruita sempre és sí. És més, hauria de ser moltes més vegades sí i augmentar el seu consum.

Fruita de postres: quan la resposta és no?

La doctora Jiménez ens dona alguns exemples de quan la fruita pot no ser tan bona idea, com després d'un menjar pesat. "Això es deu, en part, a la fermentació en excés que pot ocórrer a l'intestí quan les fruites es consumeixen en certes circumstàncies". Així doncs, aquesta idea que pots tenir que una fruita alleugereix el tiberi que t'acabes de posar, definitivament, no és bona idea. En aquest cas, opta per una infusió.

Fruita i verdura / Foto: Pixabay

"Quan consumim fruites després d'un menjar copiós, els sucres presents en la fruita poden quedar atrapats al tracte digestiu durant més temps. Això pot donar lloc a la fermentació dels sucres pels bacteris presents a l'intestí gruixut, produint gasos i altres subproductes metabòlics. Aquesta fermentació excessiva a l'intestí pot provocar símptomes digestius desagradables, com a distensió abdominal, gasos, flatulència i malestar estomacal", explica la nutricionista.

Un altre cas especial és el de persones que pateixen de resistència a la insulina o sobrepès, aquí "és crucial tenir en compte el contingut de sucre de les fruites que elegeixen. Això es deu que les fruites amb un alt índex glucèmic poden causar pics de sucre a la sang, que pot agreujar encara més la resistència a la insulina i contribueix a l'augment de pes". Alguns exemples de fruites amb índex glucèmic sota i, per tant, aptes per a aquest tipus de persones són pomes, peres i prunes.

Cal tenir en compte el contingut de sucre de les fruites / Foto: Pixabay

Sencera o en forma de suc?

Després de parlar amb la nutricionista Marina Jiménez, podem treure una conclusió important i és que el fet d'escollir sí al fet de prendre fruita de postres o no ha de ser una decisió que depengui de la situació de cada persona. Així, si un és propens a patir problemes digestius, és millor consumir-la entre menjars. I un consell més de la nutricionista: "És important distingir entre consumir la fruita sencera i consumir-la en forma de suc. Mentre que la fruita sencera conté fibra que ajuda a alentir l'absorció de sucre, el suc de fruita generalment manca d'aquesta fibra i pot portar a pics de sucre a la sang més pronunciats".

"És important recordar que la moderació és clau. Independentment del tipus de fruita que triem, l'hem de consumir en porcions adequades i com a part d'una dieta equilibrada. A més, sempre és recomanable consultar amb un professional de la salut, com un nutricionista, per obtenir recomanacions personalitzades basades en les nostres necessitats individuals i condicions de salut", resumeix l'experta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!