La tendència de prendre un xarrup de vinagre abans dels àpats ha guanyat popularitat en xarxes socials com si fos un remei miraculós per regular el sucre en sang. Però, què hi ha de cert en tot això? En el programa Saber Vivir de TVE, la doctora en farmàcia i nutricionista @boticariagarcia va desmuntar aquest mite amb arguments científics i claredat meridiana. Segons va explicar, el vinagre, especialment el de poma, pot tenir cert efecte sobre la digestió dels hidrats de carboni complexos, com els que es troben en aliments com els llegums, el pa o la pasta.

He de prendre un xarrup de vinagre abans dels àpats?

Això es deu que bloqueja un enzim clau que transforma aquests hidrats en sucres simples, un procés necessari perquè el nostre cos els absorbeixi com a glucosa. En altres paraules, el vinagre actua com un bloquejador que retarda la conversió del midó en glucosa, la qual cosa provoca una pujada més lenta del sucre en sang després de l'àpat.

Vinagre de poma|illa / Foto: Unsplash
Vinagre de poma / Foto: Unsplash

A més, s'ha observat que el vinagre també alenteix el buidatge gàstric, la qual cosa significa que el menjar roman més temps a l'estómac, fent que l'absorció de glucosa es torni més gradual. Aquest efecte podria tenir cert interès en contextos molt específics, com el de persones amb resistència a la insulina o diabetis tipus 2. Tanmateix, i aquí ve l'advertència clau, el vinagre no és cap escut davant els sucres simples. Si menges dolços, refrescos o brioixeria industrial, el vinagre no impedeix que el pic de glucosa sigui ràpid i elevat, perquè en aquest cas els sucres ja estan en la seva forma més simple i no necessiten ser descompostos per aquest enzim que el vinagre bloqueja.

El vinagre no és cap escut davant els sucres simples

Llavors, val la pena el didalet de vinagre abans de menjar? Per a persones sanes, no hi ha cap necessitat d'incloure'l en la rutina diària. No només perquè el seu efecte és limitat, sinó perquè hi ha altres formes molt més eficaces i segures de controlar la glucèmia: fer exercici amb regularitat, augmentar el consum de proteïnes, evitar els ultraprocessats i seguir les pautes mèdiques en cas de patologies com la diabetis.


Com veus, encara que el vinagre té algunes propietats interessants, el xarrup abans de l'àpat no és cap truc miraculós. Com va concloure @boticariagarcia: si ets una persona sana, pots prescindir-ne; i si tens diabetis, hi ha eines més útils i saludables que aquest glop àcid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!