La hidratació és un pilar fonamental per mantenir el nostre cos funcionant en òptimes condicions. Des de regular la temperatura corporal fins a facilitar processos metabòlics essencials, l'aigua exerceix un paper insubstituïble en el nostre benestar. Cada cèl·lula, teixit i òrgan depèn d'un subministrament adequat de líquids per dur a terme les seves funcions de manera eficient. Per això, la set és un senyal que el nostre cos ens envia constantment i que ens recorda que hem de reposar líquids.

Aigua freda o del temps: què és millor?

L'instint humà cap al consum d'aigua fresca té arrels profundes. Des de temps ancestrals, l'ésser humà ha associat la frescor amb la puresa i la vitalitat. Només amb tocar-nos els llavis, l'aigua fresca ja ens brinda una sensació instantània de sacietat i frescor, activant de manera gairebé automàtica la resposta d'hidratació en el nostre organisme. Aquest fenomen, arrelat a la nostra biologia evolutiva, ens impulsa a buscar l'aigua freda com l'opció predilecta per calmar la nostra set. Tanmateix, després d'aquesta aparent innocència, s'amaguen riscos que podrien passar desapercebuts.

L'aigua fresca ens brinda una sensació instantània de sacietat i frescor / Foto: Pixabay

Aquesta aigua ben fresca que tant plaer ens ofereix en dies calorosos o després d'una bona sessió d'exercici, amaga més d'un perill i el primer i més destacat atempta contra la nostra pròpia digestió. I així ho diu un dels nutricionistes més coneguts i respectats del panorama actual, Xevi Verdaguer. A través del seu compte d'Instagram, aquest expert en nutrició regala valuosos consells que ens poden ajudar a millorar les nostres digestions i cuidar la nostra salut.

L'aigua ajuda a millorar les nostres digestions / Foto: Pixabay

Sobre l'elecció de la temperatura de l'aigua, en Xevi el té clar, ja que aquests graus de més o de menys poden influir directament en la digestió i, per tant, en la nostra salut en general. En consumir begudes escalfes "impulses la motilitat gàstrica, un pas essencial en la digestió. En canvi, les begudes fredes frenen les contraccions estomacals", escriu l'expert en el seu compte. A més, ens recorda que les begudes calentes "són un alleujament quan les molèsties digestives apareixen", ens recorda Xevi. També aconsella enriquir "les begudes calentes amb plantes com a fonoll, marialluïsa o melissa. El teu estómac t'ho agrairà!".

Llarga tradició i més beneficis

Només fa falta viatjar a països molt calorosos per comprovar com les begudes calentes són part de la seva cultura. Sense anar molt lluny, al Marroc, el te és més que una simple beguda; és una part integral de la cultura i l'hospitalitat. El tradicional te amb menta es consumeix al llarg del dia, sense importar la temperatura.

Les begudes calentes impulsen la motilitat gàstrica / Foto: Pixabay

Això és a causa que, per molt xocant que la idea pugui semblar, les begudes calentes tenen la propietat d'aconseguir una regulació tèrmica, és a dir, ajuden el cos a regular la seva temperatura interna. El mecanisme és senzill: quan suem, l'aigua a la nostra pell s'evapora i dissipa la calor, la qual cosa ens ajuda a mantenir-nos frescos. A més de la hidratació, la millora de la digestió i la regulació tèrmica, l'aigua calenta pot tenir efectes analgèsics i relaxants, la qual cosa pot ser beneficiós per alleujar dolors musculars, rampes menstruals i mals de cap tensionals, així com ajudar a combatre l'estrès en moments de tensió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!