El debat sobre si és millor esmorzar dolç o salat és un tema recurrent en l'àmbit de la nutrició. Els especialistes coincideixen que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia, ja que proporciona l'energia necessària per començar la jornada. Tanmateix, la composició d'aquest esmorzar pot influir de manera significativa en la nostra salut, especialment quan parlem de controlar el pes.

Esmorzar dolç o salat: un tema de debat

D'una banda, un esmorzar dolç, que sol incloure aliments com pans, cereals ensucrats, pastissos, melmelades o galetes, pot ser temptador per a moltes persones. Aquests aliments proporcionen un pic d'energia ràpid a causa del seu alt contingut en sucres simples, però també provoquen un descens brusc d'energia poc després. Això es deu que els sucres simples s'absorbeixen ràpidament al cos, elevant els nivells de glucosa en sang de forma momentània, la qual cosa pot portar a un augment a la producció d'insulina. Com a resultat, és possible sentir gana poc temps després, la qual cosa pot induir a consumir més calories al llarg del dia.

joao marcelo martins pDC7vQrW EM unsplash
Esmorzar variat / Foto: Unsplash

Des del punt de vista del sobrepès, diversos estudis suggereixen que els qui consumin un esmorzar predominantment dolç tenen més probabilitats d'experimentar un augment de pes a llarg termini. El motiu és que aquest tipus d'aliments no generen una sensació de sacietat duradora, el que pot portar a menjar en excés i a triar aliments poc saludables més tard. A més, el consum regular de sucres en l'esmorzar pot alterar el metabolisme, fomentant l'acumulació de greix.

L'esmorzar salat tendeix a ser més sadollant

D'altra banda, un esmorzar salat, basat en proteïnes i greixos saludables, com ous, alvocat, fruita seca, formatge o fins i tot embotits de bona qualitat, tendeix a ser més sadollant. Les proteïnes i els greixos tarden més temps a digerir-se, el que estabilitza els nivells de sucre en sang i prolonga la sensació de sacietat. Això redueix la necessitat de picar entre hores i pot ajudar a controlar millor la gana i el pes corporal. Els especialistes també assenyalen que els esmorzars salats solen incloure menys aliments ultraprocessats i ensucrats, el que contribueix a un patró alimentari més saludable.

joseph gonzalez QaGDmf5tMiE unsplash
Esmorzar salat / Foto: Unsplash

Els experts en nutrició, de forma resumida, solen recomanar un esmorzar salat, ja que proporciona energia de forma sostinguda i contribueix a una millor gestió del pes. Un esmorzar dolç ocasional no té per què ser perjudicial, però consumir-lo de manera habitual pot afavorir l'augment de pes i dificultar la sacietat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!