Un vas d'aigua amb glaçons i una rodanxa de llimona és una d'aquestes imatges que gairebé ens treu la set tot just veure-la. Si t'ocorre això, ja te'l pots anar traient del cap, perquè tot apunta que beure l'aigua freda, fins i tot al ple estiu i a molts graus de temperatura, és del més insà. Sobretot si la prens durant o després dels àpats. I no diguem si pateixes mals de cap o migranyes, tens tendència a estar restret o les teves digestions són tirant a pesades. Té la seva lògica. El nostre cos té una temperatura d'uns 37 graus. Quan prenem una cosa freda, l'organisme es posa a treballar per compensar la diferència de temperatures.
Es produeix al nostre cos una contracció dels vasos sanguinis i el cos, en lloc de treballar per extreure els nutrients de l'alimentació que ens proporcionen energia, utilitza aquesta per regular la temperatura corporal, la qual cosa pot suposar una pèrdua d'aigua.
Es produeix al nostre cos una contracció dels vasos sanguinis
Si l'aigua gelada es pren després del menjar, té un altre efecte que és augmentar la mucositat, que al seu torn pot repercutir en una disminució de la funció immunològica, per això és fàcil agafar un refredat o mal de coll. Les mucoses nasals es tornen més espesses i dificulten la respiració, una cosa poc convenient sobretot en persones que pateixen alguna malaltia relacionada, perquè no farà més que empitjorar els símptomes.
Existeixen certes malalties que s'agreugen en prendre l'aigua freda o gelats, com per exemple les migranyes i mals de cap. Molts nervis de l'espina dorsal senten la disminució de temperatura i envien senyals al cervell perquè la compensi i en fer-ho fa mal el cap. També pot afectar negativament els qui pateixen acalàsia, una malaltia que dificulta el pas d'aliments per l'esòfag. I, en general, l'aigua freda fa pesada la digestió. Un dels motius és que, diuen, solidifica els greixos que ingerim, que queden adherits a les parets interiors dels intestins, la qual cosa, de propina, deriva en restrenyiment.
Passa exactament el contrari quan l'aigua que prenem durant el menjar és tèbia o calenta perquè permet que els greixos flueixin fàcilment a través del tracte digestiu. Afavoreix la digestió perquè estimula els enzims que la fan possible i els aliments es desintegren més de pressa; també facilita el moviment dels intestins, especialment si prens un vas d'aigua tèbia amb llimona en dejú. A més, purifica la sang i millora el procés natural de desintoxicació de l'organisme a través de la pell, els ronyons i el sistema limfàtic. Un altre avantatge de l'aigua a temperatura ambient és que alleuja les rampes, deguts a la menstruació o a algun problema digestiu. També convé prendre-la si s'està fent un procés detoxificant. Això es deu que ajuda a suar i expulsar toxines.