Els hàbits alimentaris tenen un paper clau en la longevitat i la qualitat de vida al llarg dels anys. Mantenir una dieta equilibrada i rica en nutrients no només enforteix el sistema immunitari, sinó que també redueix el risc de malalties cròniques, com ara la diabetis i els problemes cardíacs, que poden escurçar l'esperança de vida. Entre els àpats diaris, l'esmorzar destaca com un dels més importants. Un esmorzar adequat, que inclogui proteïnes, fibres i greixos saludables, ajuda a regular els nivells d'energia i el metabolisme al llarg del dia, promovent un millor control de pes i una salut cardiovascular més sòlida. Diversos estudis indiquen que les persones que esmorzen regularment tenen un menor risc de desenvolupar obesitat i altres afeccions metabòliques, cosa que, en última instància, contribueix a viure més i millor, apropant-se, fins i tot, a la meta de superar els 100 anys amb bona salut.

L'esmorzar per superar la barrera dels 100 anys

Hi ha realment un secret per viure més temps, o hi ha persones més afortunades que altres? És probable que la resposta sigui una mica d'ambdues coses, tot i que els científics fa temps que estan d'acord que hi ha certs factors innats i de comportament que poden ajudar a mantenir-se més saludable a mesura que envellim. Un d'aquests és el que menges, i això repercuteix en l'àpat més important del dia. A principis dels anys 2000, l'investigador de longevitat Dan Buettner va identificar cinc regions del món que tenien les taxes més altes d'individus que vivien més de 100 anys. Mentre estudiava els hàbits de la gent d'aquests llocs, diu que va descobrir el que pot ser "l'esmorzar més saludable del món".

🧐 La recepta per viure més de 100 anys: això menjava cada dia la persona més vella del món
 

Conegudes com les "Zones Blaves", les cinc regions que Buettner va destacar són Icària, Grècia; Loma Linda, Califòrnia; Sardenya, Itàlia; Okinawa, Japó; i Nicoya, Costa Rica. En un informe publicat, l'investigador revela que la resposta al que s'hauria de menjar cada matí pot estar en un "racó amagat" d'aquesta zona geogràfica de Costa Rica. "Sota un sostre de teules vermelles, una dotzena de persones de la Cooperativa Nicoya es desperten cada matí a les 4 h. Encenen focs de llenya als forns de fang, posen a bullir calderes de mongetes picants i barregen massa de blat de moro amb cendra de llenya", escriu. Tal com explica Buettner, les mongetes es barregen amb ceba, pebrot vermell i herbes locals, es cuinen lentament durant una hora aproximadament i després es barregen amb arròs. La barreja de massa de blat de moro i cendra de fusta, en canvi, s'utilitza per crear la "truita perfecta", segons el científic, en una olla de fang calenta.

L'esmorzar consisteix en unes mongetes que es barregen amb ceba, pebrot vermell i herbes locals i, posteriorment, es barregen amb arròs

El cost total per fer aquest esmorzar és de només 4,23 dòlars, segons Buettner. Però, què fa que sigui digne de ser considerat l'esmorzar més saludable del món? "Les truites de blat de moro, mastegades amb un sabor de nou, són una excel·lent font d'hidrats de carboni complexos de gra integral i baix contingut glucèmic", comparteix l'estatunidenc. "La cendra de fusta trenca les parets cel·lulars del blat de moro, posant a disposició la niacina, una vitamina B que juga un paper en la senyalització cel·lular i la reparació de l'ADN, i alliberant aminoàcids perquè el cos els pugui absorbir".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!