La higiene i la seguretat alimentària són dos dels factors més importants a tenir en compte a la cuina. Una correcta neteja dels estris, així com una curosa manipulació dels aliments, són accions imprescindibles per garantir la salut a l'hora de cuinar. Però hi ha un factor que també és determinant per cuidar-te a tu i als teus quan preparis una recepta: el material dels estris que utilitzis. N'hi ha un que l'OMS considera com a possiblement cancerigen que podria estar present a la teva cuina.

El material de les paelles

De paelles n'hi ha de diferents tipus, mides i materials. Cadascuna satisfà necessitats diferents; no faràs servir la mateixa paella per fer una truita de patata que per fregir un bistec. O sí, perquè una altra característica és la versatilitat que pot tenir. En qualsevol cas, el més important és que les paelles que tinguis a casa no continguin perfluorooctanoic (PFOA), una substància classificada com a possible cancerigen per l'OMS. Es tracta d'un material comú en algunes paelles antiadherents, força habituals en la majoria de cuines del país.

El més important és que les paelles que tinguis a casa no continguin perfluorooctanoic (PFOA), una substància classificada com a possible cancerigen per l'OMS

Gairebé totes les paelles són segures i es poden fer servir sense cap problema. / Foto: Cedida

El PFOA és un compost químic perjudicial per a la salut que pot perdurar tant al medi ambient com al cos humà. Es tracta d'un material que la Unió Europea va prohibir en estris de cuina l'any 2020, però que podria estar present en algunes llars si les paelles són fabricades abans d'aquesta data. Per saber-ho només cal consultar la capsa o la paella i revisar si hi posa "lliure de PFOA" o similar.

Riscos associats

El PFOA es vincula a un major risc de càncer i altres problemes de salut si es consumeix habitualment menjar que hagi estat en contacte amb el material. Podria afectar el sistema reproductiu i immunològic i provocar danys en òrgans com els ronyons o el fetge. També podria alterar el metabolisme d'àcids i lípids. No obstant això, com en la majoria d'advertiments d'organitzacions com l'OMS i juntament amb les polítiques de prevenció d'organitzacions com la Unió Europea, el risc real que suposa aquest material és baix, especialment si tenim en compte la prohibició actual. Però mai està de més revisar els productes de la nostra cuina per assegurar-nos que els nostres estris compleixen les recomanacions sanitàries vigents. Si menys no, convé sempre ser conscient que es té a la cuina i de què està fet allò que fem servir, independentment del material, encara que només sigui per estar al cas de la nostra pròpia realitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!