Un estudi científic demostra que la mala alimentació provoca més morts al món que el tabaquisme. L'excés de sodi i la manca de cereals i fruita en són les causes principals. L'estudi, publicat l'any 2019 per la revista The Lancet, conclou que el 2017, 1 de cada 5 morts al món anaven associades a una mala dieta. En xifres absolutes, fins a 10 milions de persones van morir per malalties cardiovasculars, 1 milió per càncer i més de 300.000 per diabetis tipus dos; totes elles, malalties derivades d'una alimentació pobra.

La importància de la dieta

Per posar en context aquestes xifres, el mateix any es van registrar gairebé 10 milions de morts causades per tots els tipus de càncer i 6 milions provocades pel tabaquisme. A més, si mirem enrere, el nombre de persones mortes per qüestions de dieta ha augmentat de 8 milions el 1990 a 11 milions l'any 2017. Entre els factors dietètics analitzats pels autors de l'estudi, alguns dels més importants són el baix consum d'aliments saludables (fruita, verdura, llet, fibra o omega-3, entre altres) o un excés d'aliments que s'haurien de prendre menys (carn vermella, begudes ensucrades, àcids grassos o sal, entre altres).

Canvis a la dieta Foto Pixabay
Una dieta correcta ha d'incloure una ingesta de nutrients equilibrada. / Foto: Pixabay

Cap de les regions compleix els requisits ideals en els 15 factors dietètics analitzats pels autors de l'estudi

Diferències segons cada país

L'estudi analitza 195 països dividits en 21 regions diferents. Cap de les regions compleix els requisits ideals en els 15 factors dietètics analitzats pels autors de l'estudi. El país amb l'índex de mortalitat vinculada a una mala alimentació més baix és Israel, amb 89 morts per cada 100.000 habitants. El segueixen França, Espanya, Japó i Andorra. Per contra, l'Uzbekistan és el país amb l'índex de mortalitat més alt del món (segons les dades analitzades l'any 2017), amb 892 morts per cada 100.000 habitants. A la cua també trobem l'Afganistan, les Illes Marshal, Papua Nova Guinea i Vanuatu.

Malgrat que les causes que provoquen la mort són similars a tot el món, cada país té la seva particularitat. Així doncs, en països com la Xina i el Japó, la principal causa de mort és un alt consum de sodi, mentre que als Estats Units o el Brasil, ho és el baix consum de cereals integrals. A més, la professora Nita Forouhi, de la Facultat de Medicina Clínica de la Universitat de Cambridge, complementa la investigació amb l'afirmació que "els costos de fruites i verdures són desproporcionadament prohibitius: dues racions per persona i dia signifiquen el 52% dels ingressos familiars en països de baix nivell socioeconòmic, el 18% en països de baix a mitjà nivell, el 16% de mitjans a alts ingressos i el 2% en països d'alt nivell econòmic". Per tant, el nivell econòmic dels països va estretament lligat amb l'alimentació que els seus habitants es poden permetre i, per tant, amb l'índex de mortalitat provocat per una mala alimentació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!