El nutricionista Álex Yáñez ha posat el focus en un ingredient que es troba a molts productes ultraprocessats: el glutamat monosòdic. En la seva intervenció en el podcast de Núria Coll, va explicar com aquest additiu pot camuflar-se sota noms com a “extracte d'espècies” o “extracte de llevat”, apareixent en aliments quotidians. Salsitxes, productes de xarcuteria, fideus instantanis, menjar preparat de baixa qualitat, salses i fins i tot productes dirigits a nens poden contenir aquest potenciador del sabor. A més del E621, que és el nom més conegut del glutamat, n'existeixen altres com el E627 o el E632, també utilitzats per realçar el sabor. Però què significa que un producte necessita potenciadors del sabor? Segons Yáñez, és un senyal que la qualitat dels ingredients és baixa. Si un embotit conté sol un 50% de carn, la resta és aigua i altres additius. Sense potenciadors del sabor, no tindria gust de res.

Quins aliments has d'evitar, segons el nutricionista Álex Yáñez

El problema no és només la qualitat del producte, sinó els efectes que aquests additius poden provocar en la salut. El consum de glutamat monosòdic està associat a la “síndrome del restaurant xinès”, un conjunt de símptomes que inclouen taquicàrdies, migranyes, mals de cap i diarrees. Aquests efectes poden aparèixer poc després d'ingerir aliments que el contenen. Però a més, el glutamat interfereix al mecanisme natural de la gana i la sacietat. Inhibeix la grelina i la leptina, dues hormones clau en la regulació de la gana. Això significa que, en consumir aquests productes, és més difícil sentir-se sadollat i es tendeix a menjar més del necessari. La indústria ho sap i l'utilitza a favor seu.


El nutricionista també adverteix que aquest additiu no només està present al menjar ràpid o els productes més evidents, sinó que s'amaga en etiquetes sota noms que poden semblar inofensius. Molts consumidors creuen que en veure “extracte de llevat” o “proteïna vegetal hidrolitzada” estan triant opcions més saludables, però en realitat estan consumint glutamat. El problema és que es converteix en un hàbit inconscient, ja que aquests potenciadors del sabor fan que els aliments siguin més addictius i que el paladar s'acostumi a sabors artificialment intensos.

Les salses contenen gran quantitat de potenciadors del sabor / Foto: Unsplash
Les salses contenen gran quantitat de potenciadors del sabor / Foto: Unsplash

Per evitar aquests efectes, Yáñez recomana apostar per aliments frescos i sense processar, llegir sempre les etiquetes i ser conscient dels ingredients que s'estan consumint. Com més curta sigui la llista d'ingredients, millor. També insisteix que no es tracta d'eliminar tots els aliments preparats, sinó d'aprendre a identificar-ne quins tenen una composició equilibrada i quins depenen d'additius per compensar la seva falta de qualitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!