Les normes de seguretat alimentària són fonamentals per prevenir malalties transmeses per aliments i evitar la contaminació creuada a les nostres cuines. Els experts en salut pública recomanen seguir quatre regles bàsiques per garantir que els aliments siguin assegurances per al seu consum: netejar, separar, coure i refredar. Aquestes pràctiques no només redueixen el risc de contaminació, sinó que també garanteixen que els aliments mantinguin la seva qualitat i frescor per més temps.

Les normes de seguretat alimentària

La neteja és el primer pas fonamental en la seguretat alimentària. Això implica no només rentar els aliments, sinó també desinfectar les superfícies, estris i mans abans, durant i després de manipular qualsevol tipus de menjar. Els bacteris i altres patògens poden transferir-se fàcilment de superfícies brutes als aliments, el que augmenta el risc de malalties. És important rentar fruites i verdures sota aigua corrent abans del seu consum, fins i tot si es pelen, per eliminar possibles residus de terra i pesticides. A més, les taules de tallar, ganivets i altres estris s'han de netejar amb aigua calenta i sabó després d'estar en contacte amb aliments crus.

dinh ng 2Cc0KnE3lCs unsplash
Cuina neta / Foto: Unsplash

La segona norma és mantenir els aliments crus, com a carn, peix i ous, separats dels aliments cuits o llestos per menjar. Això prevé la contaminació creuada, que ocorre quan els patògens dels aliments crus contaminen altres aliments. Utilitzar taules de tallar diferents per a aliments crus i cuits és una mesura eficaç. També és important emmagatzemar els aliments crus a la part inferior del refrigerador, en recipients tancats, per evitar que els sucs es vessin sobre altres aliments.

Els bacteris poden multiplicar-se ràpidament a temperatures entre 4 °C i 60 °C

Cuinar els aliments a la temperatura adequada és essencial per destruir bacteris i altres microorganismes nocius. Cada tipus d'aliment té una temperatura mínima interna que s'ha d'assolir per garantir que sigui segur consumir-lo. Per exemple, el pollastre s'ha de cuinar a 75 °C per matar qualsevol bacteri present. Utilitzar un termòmetre d'aliments és una eina valuosa per assegurar-se que el menjar s'hagi cuit correctament. No només garanteix la seguretat alimentària, sinó que també millora la textura i sabor dels plats.

becca tapert XQucZO9QTOY unsplash
La cocció és un altre procés important / Foto: Unsplash

L'última norma és refredar els aliments de manera adequada i oportuna. Els bacteris poden multiplicar-se ràpidament a temperatures entre 4 °C i 60 °C, conegudes com la "zona de perill". Per tant, és essencial refrigerar els aliments peribles dins de les dues hores posteriors a la seva preparació per reduir el risc d'intoxicació alimentària. Les restes han d'emmagatzemar-se en recipients hermètics al refrigerador i consumir-se d'aquí a un temps raonable, generalment entre tres i quatre dies. Per conservar aliments per més temps, la congelació és una opció efectiva.

Seguint aquestes quatre normes: netejar, separar, coure i refredar, es pot reduir de manera significativa el risc de contaminació creuada i garantir la seguretat dels aliments que consumim diàriament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!