Els concursos de formatge són esdeveniments esperats amb ànsies pels aficionats i experts de la gastronomia arreu del món. Cada any, formatges de tots els racons del planeta competeixen pel cobejat títol de "Millor Formatge del Món" o de qualsevol país o regió. Tot i això, darrere d'aquests glamurosos certàmens, s'amaga una veritat que pocs coneixen: la subjectivitat inherent al judici i la varietat infinita de sabors fan que determinar un veritable campió sigui una tasca gairebé impossible. El copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, ens parla dels millors formatges del món, els guanyadors del jurat i de més coses en el capítol d'aquesta setmana. Som-hi!


"Existeix el millor formatge del món?", es pregunta l'expert. "Hi ha concursos arreu: mundials, espanyols, catalans... i tots aquests formatges al meu davant han guanyat premis en diverses competicions", explica. "Això vol dir que són els millors formatges que hi ha? Rotundament no, ja que l'únic que significa és que són els millors que es van presentar aquell dia i en aquell concurs concret", assenyala el formatger català.

Un dels reptes més grans en els concursos de formatge és la varietat de sabors que s'hi presenten. Cada formatge és únic, amb perfils de sabor que poden variar significativament l'un de l'altre. Els jutges, encara que entrenats per identificar característiques específiques i qualitats superiors, estan subjectes als seus gustos i preferències. Un formatge blau amb un sabor fort i penetrant pot ser un menjar per a alguns i un excés per a altres. Un suau brie pot ser considerat sublim per un grup i massa subtil per un altre. És pràcticament impossible comparar de manera objectiva un formatge de cabra fresc amb un parmesà anyenc, o un camembert cremós amb un gouda madurat. Cadascú té el seu propi encant i característiques úniques, cosa que fa que la competència sigui intrínsecament desigual.

El context i l'experiència del degustador

Un altre factor que complica l'avaluació és el context i l'experiència del tastador. La percepció del sabor pot estar influenciada per múltiples factors, com l'estat d'ànim, l'entorn, i fins i tot allò que s'hagi menjat abans. Un formatge degustat en una fira a França pot tenir un gust diferent quan es menja en un tast tranquil a Itàlia. A més, la memòria gustativa de cada persona és diferent, cosa que afegeix una altra capa de subjectivitat al judici.

"Amb tota aquesta subjectivitat i varietat, sorgeix una veritat ineludible: el millor formatge del món és el que més t'agradi a tu", sentencia en Xevi Miró. Tant se val quants premis hagi guanyat un formatge o quants experts ho considerin el millor, si no t'agrada, no serà el teu favorit. Els concursos poden servir com una guia i una plataforma per descobrir nous sabors, però al final del dia, el gust personal és allò que realment importa.

L'art del formatge és una celebració de la diversitat i la creativitat. Cada regió, cada productor i cada varietat té alguna cosa única per oferir. Així que, en lloc de buscar el "millor formatge del món" segons els jutges, cerca el formatge que et faci somriure i gaudir. Aquest, sens dubte, serà el veritable guanyador per a tu. Els concursos de formatge són fascinants i ofereixen una finestra al món increïble d'aquest producte artesanal. Tot i això, la subjectivitat del gust humà significa que no hi ha un veritable campió universal. Cada paladar és un univers en si mateix, i el millor formatge és aquell que aconsegueix conquerir-lo. Així que la pròxima vegada que t'enfrontis a una taula de formatges, recorda: tria el que més gaudeixis, perquè aquest és, a parer teu, el millor formatge del món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!