En un dels seus vídeos més virals, el popular compte de TikTok @barsdecarreters llança una advertència divertida, però contundent: "Si no t'agrada aquest plat, tens un problema!". Es refereixen a un clàssic de la cuina catalana que no sempre apareix als menús més turístics, però que forma part de l'ànima gastronòmica del país: cloïsses amb faves. Una combinació humil, d'ingredients senzills, però que quan es prepara com mana la tradició, es converteix en una autèntica obra d'art de cullera, d'aquestes que et transporten a cada mossegada i que val la pena no oblidar.

Una experiència culinària catalana única

Aquest plat és un exemple perfecte de com la cuina catalana sap unir mar i muntanya amb absoluta naturalitat. D'una banda, les faves, un producte de la terra que a la primavera viu el seu millor moment. Per un altre, les cloïsses, que aporten aquest sabor salí, profund i mariner, que eleva el guisat a un altre nivell. El resultat és una recepta càlida, intensa, plena de matisos, en la qual cada cullerada parla de temps, paciència i respecte pel producte.

Cloïsses, protagonistes d'aquest plat / Foto: Unsplash
Cloïsses, protagonistes d'aquest plat / Foto: Unsplash

La clau, com bé assenyalen des de @barsdecarreters, és la salsa. No es tracta d'una salsa qualsevol, sinó d'un fons de peix i marisc elaborat a foc lent, on tot ha cuit el temps just per aconseguir que els sabors s'integrin de forma harmoniosa. No hi ha presses en aquest plat. El sofregit ben fet, el brou concentrat, les cloïsses afegides en el seu punt, i les faves tendres però no desfetes. Tot té el seu moment i la seva raó de ser.

Aquest plat és un exemple perfecte de com la cuina catalana sap unir mar i muntanya

Aquest tipus de preparacions ens recorden que la bona cuina no necessita ingredients exòtics ni tècniques complicades. El que necessita és dedicació, mim i foc lent. I, sobretot, la voluntat de mantenir vives receptes que formen part del patrimoni gastronòmic català. És cuina d'àvies, de bars de barri, de cases on l'olor del guisat envaeix l'escala.

 

@barsdecarretera CLOÏSSES + FAVES: Si no t'agrada això, tens un problema! #cuina #restaurants #restaurantsdecarretera #cuinacatalana #gastronomiacatalana #macarrismecatala #esmorzardeforquilla ♬ so original - Bars de Carretera

 

El vídeo no només mostra el plat, també transmet aquest entusiasme per les coses ben fetes. Aquesta frase provocadora de l'inici no és més que una manera divertida de dir que estem davant d'una cosa autèntica, saborosa i amb ànima. Una cosa que, si no t'agrada, potser sí que tinguis un petit problema... perquè t'estàs perdent un dels millors plaers de la cuina catalana tradicional.

Així que si alguna vegada et creues amb unes bones cloïsses amb faves, demana pa, asseu-te amb calma i prepara't per gaudir. Perquè hi ha plats que no només es mengen, se senten.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!