La clau d'una bona salut alimentària és mantenir una dieta equilibrada que ens aporti tots els nutrients i vitamines que necessitem. Quan pensem en aliments saludables, ens solen venir al cap les fruites i les verdures, però hi ha un producte amb beneficis per als músculs demostrats científicament que segurament tens al rebost de casa. Una espècia cada cop més habitual que pots incorporar de manera senzilla a les teves receptes i que ajuda a millorar la recuperació muscular després de fer esport.
Una espècia saludable
Una de les mescles d'espècies més habituals a la cuina oriental, i cada cop més a l'occidental, és el curri; una barreja de diferents espècies molt aromàtiques que es fa servir en tota mena de plats. La principal espècia del curri és la cúrcuma, que li dona gran part del sabor i el característic color groc ataronjat. És precisament el principi actiu de la cúrcuma, la curcumina, la substància que un grup de científics ha demostrat que té beneficis per a la recuperació muscular després de fer esport. Els experts conclouen que la curcumina pot atenuar la inflamació local, el dany oxidatiu i la percepció subjectiva del dolor, entre altres aspectes.
En concret, els experts estimen que un consum d'entre 1 i 4 grams de curcumina al dia en persones sanes és suficient per obtenir aquests beneficis
Beneficis per a la salut
"La ingesta de curcumina abans i després de l'exercici s'associa amb millors resultats en la recuperació muscular, la reducció del dolor i la millora de la capacitat antioxidant", explica Daniel Vasile Popescu-Radu, farmacèutic nutricionista doctorand en Salut i Psicologia per la UOC, estudiant del màster universitari d'Alimentació en l'Activitat Física i l'Esport de la UOC i principal autor d'aquest treball, tutoritzat per Patricia Martínez, dietista nutricionista i professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, juntament amb les expertes Laura Esquius de la Zarza, professora dels Estudis de Ciències de la Salut i directora del màster universitari d'Alimentació en l'Activitat Física i l'Esport, i Marta Massip, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.
"El consum moderat de curcumina dins del rang de dosi establert després de fer exercici ajuda a millorar i accelerar la recuperació muscular", destaca Popescu-Radu, que detalla que "sempre pot ser d'ajuda la supervisió d'un professional, ja que pot ajustar la dosi i el moment de la ingesta per maximitzar-ne els beneficis". En concret, els experts estimen que un consum d'entre 1 i 4 grams de curcumina al dia en persones sanes és suficient per obtenir aquests beneficis. "L'ús eficaç de la curcumina depèn de factors com la dosi, la biodisponibilitat i el moment de la ingesta, i la ingestió posterior a l'exercici sembla ser més beneficiosa", subratlla Martínez.