El mes de febrer comença a ser més divers, i cultius tan coneguts com el tomàquet, el pebrot o el carbassó tornen a entrar en els plans en climes temperats. En climes freds, és millor esperar unes setmanes més. Els dies es van allargant a poc a poc i els cultius comencen a comptar amb més hores de llum i a créixer més ràpid. Tanmateix, el febrer també és una època en què les gelades poden ser freqüents i inesperades, així que és important ser previngut. Per això és molt important saber què plantar el febrer a l'hort.
Al febrer comencem a tenir més hores de llum
Què plantar el febrer a l'hort
Sembra a l'aire lliure
- Raves
- All
- Pastanagues
- Remolatxa
Sembra en planter
- Mongetes
- Enciams
- Porros
- Bledes
- Ruca
Sembra en planter calefactat o planter en interior
- Tomàquets
- Pebrots
- Albergínies
- Carbassons
Trasplantaments:
- Enciam
- Ruca
- Bleda
- Canonge
Tasques de l'hort al febrer:
1. Protegeix el teu hort del fred
Encara que els cultius d'hivern, com les faves o les coliflors, siguin resistents a temperatures baixes, quan la temperatura baixa de 0 graus la cosa es pot posar lletja. Un sol dia de gelada pot espatllar la collita. Simplement n'hi ha prou amb prevenir una mica, estar atent a la predicció meteorològica i posar en pràctica unes senzilles tècniques que faran el teu hort resistent a les últimes onades de fred d'aquest any.
Algunes tècniques per protegir l'hort de gelades:
- Cobreix les plantes amb mantes tèrmiques o hivernacles d'acordió.
- Col·loca els testos a l'interior de casa o a l'interior d'un hivernacle.
- Cobreix els testos amb plàstic de bombolles.
- Cobreix el terra amb embuatat.
2. Sembra en planters
Pots començar a sembrar cultius de primavera sembrant en interior o en hivernacle calefactat. Aquests cultius necessiten una temperatura del terra d'uns 20ºC, encara que l'òptima és de 25. Si comences ara amb la sembra, podràs trasplantar al març, i obtenir una collita més primerenca. Després pots tornar a realitzar una nova sembra el març o l'abril, així la temporada d'estiu serà molt més llarga i podràs gaudir més temps de cultius com el tomàquet, el pebrot, l'albergínia i el carbassó.
3. Escull hortalisses d'hivern
Alguns cultius es poden desenvolupar sense problemes sense cap protecció, tret d'en el cas de gelades, com hem comentat anteriorment. Això els fa ideals per a aquest mes, així que si hem sembrat en mesos anteriors en podrem gaudir ara. I encara estem a temps de sembrar algunes d'aquestes varietats, que aprofitaran els últims mesos de temperatures fresques (marcats amb un asterisc en la llista que veus a continuació).
Aquests cultius resistents al fred són:
- Cols
- Cols de Brussel·les
- Puerros*
- Ajos*
- Habas*
- Guisantes*
- Cebollas*
- Zanahorias*
- Lechugas*
4. Protegeix els trasplantaments
Si hem començat amb sembra el gener segur que tindrem algunes plantes per trasplantar. A nivell general, aquests són alguns consells per assegurar que el fred no acabi amb les plantacions:
- En el cas de tomàquets o altres cultius delicats, no és convenient trasplantar-los a l'exterior encara, si s'han fet massa grans per als seus planters, és millor passar-los a un test intermedi que puguis tenir en interior un temps més. Passades les gelades ja podrem col·locar-los al seu emplaçament definitiu.
- Per als trasplantaments a terra – si hem sembrat planters de ceba o enciams, per exemple- l'ideal és preparar una mica el terreny aplicant un embuatat natural, tipus compost, o de plàstic fosc. El factor del color és important, ja que els tons foscos absorbeixen millor la radicació solar i mantindran més calent el terra. Tenir preparat un hivernacle d'acordió o uns hivernacles fets amb ampolles de plàstic pot ser de gran ajuda per a aquests cultius joves.
5. Poda
Si tens un arbre fruiter, el febrer és el mes ideal per podar-lo, ja que els brots començaran a sortir amb força quan arribi la primavera.