Com cada any, quan s’acosten les festes de Nadal, Quim Vila i Siscu Martí, socis de Vila Viniteca, han presentat el seu nou i exclusiu catàleg del 2025, amb més de deu mil referències amb els millors vins, destil·lats i productes gastronòmics, a l’espai EsKlandestino, una antiga galeria d’art situada al carrer Mèxic de Barcelona.
Des de l’any 1992, la portada del catàleg de Vila Viniteca sempre ha estat il·lustrada per diferents pintors, entre els quals podríem destacar Perico Pastor, Mariscal, Frederic Amat, Guinovart, Jaume Plensa o Miquel Barceló.
Així, enguany, l’escollit per il·lustrar la portada i algunes pàgines interiors del catàleg —en una intervenció inèdita en aquesta 33a edició— ha estat el cuiner Ferran Adrià, xef de l’immortal restaurant El Bulli i reconegut com un dels xefs més avantguardistes i influents del segle XXI, que ha desafiat els límits de la gastronomia en combinar coneixement i creativitat, i ha elevat la cuina a nivells on mai no havia arribat.
Ferran Adrià ha explicat a la concurrència que, amb la seva il·lustració, ens ofereix una profunda reflexió sobre el menjar i el beure. Explorant els orígens de la cuina i tot el que hi ha al voltant, redescobrint els icònics plats del Bulli mitjançant il·lustracions creades per ell mateix. Utilitza el dibuix com a eina per al procés creatiu, no solament per organitzar i transmetre coneixements, significats i símbols, sinó també com a mitjà per reflexionar sobre l’evolució de la restauració gastronòmica.
Adrià no s’ha cansat de repetir que ell no és pintor ni pretén ser-ho, però val a dir que les seves il·lustracions han estat exhibides els darrers anys a museus de prestigi com el Drawing Center de Nova York, el Museu Picasso de Barcelona o el Museum of Contemporary Art de Cleveland, per citar-ne uns exemples.
Per la seva banda, Quim Vila, amfitrió de la jornada, ha comentat als assistents, mentre degustàvem alguns vins de Bordeus, Priorat o Jumilla, que el procés creatiu del catàleg va durar de juliol a setembre i la majoria de dibuixos van ser pintats a Cala Montjoi. Ens explica que la feinada que porta actualitzar el catàleg cada any amb les noves anyades i els nous vins és enorme, però enguany han tingut la feina afegida de guardar els espais necessaris al mig del catàleg per inserir els 72 dibuixos nous d’Adrià.
Els únics dibuixos que no són nous són els que apareixen a l’interior de la portada i la contraportada, que són uns gràfics de la metodologia Sapiens creada per Ferran Adrià, però també les caricatures de Ferran Adrià i Juli Soler dibuixades per Matthew Abram Groening, creador dels Simpson. Com a anècdota final, la frase que acompanya la caricatura del recordat Juli Soler, que, per cert, és la primera vegada que es publica, i que diu: “És el millor catàleg que he vist en tot el dia”. Quim Vila recorda que feia servir sempre la mateixa frase: “És el millor Château Margaux que he tastat avui”... Doncs això mateix.