Ponts és un municipi de la Noguera que fa 150 anys que celebra una de les festes gastronòmiques més curioses de Catalunya. Són diversos els municipis que celebren calderades entre els mesos de gener i març, però són pocs els que, en un poble de 2.600 habitants, cuinin fins a 15.000 litres de caldo en un sol dia. Aquesta setmana Lo Ranxo de Ponts ha celebrat un segle i mig d'història, i per saber en què consisteix exactament la festa, hem parlat amb Pere Fenés, regidor de Lo Ranxo de Ponts, perquè ens expliqui en què consisteix aquesta particular calderada.

150 anys de Lo Ranxo de Ponts

Cada dimarts de carnestoltes, Ponts bull d'activitat amb les 60 calderes que s'encenen al centre de la vila. Un costum que ha passat de generació en generació i que es va iniciar ara fa 150 anys. En origen, Lo Ranxo consistia en un recapte d'aliments que es feia al poble, casa per casa i veí per veí, per poder donar un àpat calent als més desfavorits abans de començar les setmanes de Quaresma. Aliments com ara col, patata, llegums, arròs, ossos de pernil... i en època de bonança, també carn de xai, vedella, porc i molta gallina. Pere Fenés, en declaracions a La Gourmeteria, explica que "cadascú donava el que podia i amb tots els aliments recaptats, es feien sopes amb olles d'aram [coure]".

Fenés afirma que fins a 5.000 persones visiten el municipi durant la festa

Aquest recapte rep el nom de Lali-Lali, una recol·lecta que es feia la vigila de Lo Ranxo i que ara s'ha convertit en una cercavila que rememora l'origen de la tradició. Enguany, els infants de l'escola del poble han gravat la cançó del Lali-Lali, que es cantava durant el recapte, i que forma part del folklore del municipi.

Una festa popular

Les olles comencen a bullir a les 6 del matí i durant tot el dia s'arriben a fer fins a 15.000 litres de caldo. Una quantitat molt gran de menjar tenint en compte que el poble no arriba als 3.000 habitants. L'atractiu de Lo Ranxo, però, fa que milers de persones vagin a Ponts durant la festa per endur-se una ració de sopa. Fenés afirma que fins a 5.000 persones visiten el municipi durant la festa per endur-se entre 3 i 5 litres de menjar, en funció de les racions. Tot plegat, a diferència d'altres calderades com la de la Seu d'Urgell o la de Pont de Suert, no ho organitza una confraria sinó que és el mateix ajuntament, amb una brigada i un grup de voluntaris, qui ho fa possible. Fenés apunta que entre 22 i 25 persones s'encarreguen de preparar la llenya i fer bullir l'olla durant tot el dia per mantenir viva una tradició que, 150 anys després d'instaurar-se, es manté més viva que mai. Una tradició que enguany també s'emmarca en els actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!