Sense saber molt bé els motius, de vegades hi ha certs ingredients o aliments als quals no fem gaire cas. És més, moltes vegades ni els coneixem. És el cas, per exemple, dels fetges de peix.

Els fetges dels peixos contenen compostos que beneficien la salut, malgrat que, amb freqüència, amb prou feines es consumeixen, tret d'excepcions com el del bacallà, que es fa servir per elaborar el denominat oli medicinal. En general, es rebutgen les vísceres o es descarten a les factories, però un estudi que es va fer fa uns anys, dut a terme per científics, confirma la validesa d'aquests productes dels quals no solem sentir parlar. És per això que volem explicar els beneficis dels fetges dels peixos, perquè afegeixis un producte més al teu estil de vida saludable.

Els fetges de peixos comestibles constitueixen una font rica d'àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga (LCPUFA, per les seves sigles en anglès), especialment els de la família de l'omega 3, com l'eicosapentaenoic (EPA) i el docosahexaenoic (DHA).

Plat Hígados de Peix
Plat Fetges de Peix / Font: Unsplash

Aquests àcids grassos serveixen per prevenir i tractar diverses malalties

Aquests àcids grassos serveixen per prevenir i tractar diverses malalties, com alguns tipus de càncer, la depressió, l'alzheimer, l'esquizofrènia, desordres de conducta i malalties cardiovasculars.

Els estudis s'han centrat en certes espècies consumides al nostre país com el lluç, el marraix, la sardina o el besuc. A més, totes les espècies mostren una relació d'àcids omega-3/omega-6 avantatjosa per al consum humà, especialment en el cas del fetge de maire. Oi que no ho sabies?

Desgraciadament, quan es descarten aquests fetges, s'estan menyspreant totes les seves propietats nutricionals, i a més, si s'aprofitessin, també es reduiria la contaminació ambiental que suposa l'abocament de vísceres a les aigües, un problema inherent a la indústria de transformació de productes pesquers en zones costaneres.

Peix
Peix / Font: Unsplash

Per tant, el fetge dels peixos constitueix una font de nutrients que no convé desaprofitar. Possiblement, més d'un consumidor s'ha apropat al món que envolta aquest òrgan gràcies a l'oli de fetge de bacallà. Per a les generacions més antigues és un vell conegut, ja que les mares i les àvies d'abans ho donaven a les criatures de la casa per obrir la gana, malgrat que el sabor no solia tenir èxit. En el dia d'avui, continua present al mercat i té un gran èxit entre els seguidors de les dietes sanes pel seu alt contingut en vitamines A i D i omega 3. Tanmateix, com diem, no tothom coneix aquest ingredient, que no convé menysprear per tot el que hem comentat que afecta positivament la nostra salut.