A Catalunya hi ha molts restaurants de cuina catalana. No obstant això, si sortim del país ens costarà bastant trobar locals que elaborin la cuina típica d'aquí. Si ens fixem en restaurants italians, japonesos o xinesos, però, segurament en trobarem tants a Catalunya com a qualsevol altre racó del món. Un dels productes que tenen en comú totes aquestes gastronomies, incloent-hi la catalana, és la pasta, especialment els fideus. Però tenint una recepta tan nostrada com la fideuà, per què són més populars els espaguetis, els noodles o els udon?

Productes en comú

Els fideus són un producte molt versàtil i divers. Hi ha fideus curts, prims, llargs, gruixuts, tendres, rígids, però és que a més n'hi ha que es bullen, n'hi ha que es fregeixen i n'hi ha que es fan amb arròs, d'altres amb blat... Els plats que es poden fer amb tota mena de fideus són gairebé infinits. Són moltes les gastronomies que els utilitzen en les seves receptes, però l'èxit i la popularitat que tenen és bastant diferent. El plat català de fideus més famós és la fideuà, una preparació molt típica també al País Valencià que consisteix, a grans trets, a fer els fideus secs en una paella; vindria a ser el plat cosí de la paella valenciana que tots coneixem. També trobem receptes tradicionals de sopes o cassoles de fideus, però en general la recepta estrella és la fideuà.

És molt més fàcil trobar fideus orientals que catalans, i per això són més populars els de fora que els d'aquí

Però, quants restaurants de fideuà hi ha a Catalunya? Segurament no tants com japonesos, però és que fora de Catalunya encara són menys, i a l'estranger pràcticament inexistents. Per contra, quants restaurants tenen espaguetis? I udon o yakisoba, quants locals japonesos hi ha a Catalunya? Moltíssims, tant aquí com a Madrid o Galícia o París o Londres o pràcticament qualsevol racó del món. És molt més fàcil trobar fideus orientals que catalans, i per això són més populars els de fora que els d'aquí. 

Model gastronòmic d'èxit

La gastronomia italiana, la xinesa, la japonesa o la mexicana són exemples de models culinaris d'èxit que s'han sabut exportar arreu del món. A tot arreu hi ha locals que serveixen menjar d'aquest tipus, tant al país d'origen com a l'estranger. Amb la cuina catalana, i de fet amb el conjunt de la cuina espanyola, això no passa. Si de vegades ja costa trobar un bon restaurant de cuina tradicional a segons quins llocs de casa nostra, fer-ho a l'estranger és missió impossible. És més probable que al local buit de sota de casa teva obrin un sushi que una arrosseria; per això ens són més familiars els plats de ramen que la cassola de tros, i per això estem més acostumats a menjar fideus amb pals de fusta que a rostar el socarrat del fons d'una bona fideuà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!