Un dels talls més apreciats al món de la gastronomia és el filet i, a molts restaurants, encara és considerat com un de les millors plats. Però què és realment el filet de vedella o de porc? Sabem que ets amant del bo menjar i dels productes d'alta qualitat, per això volem parlar-te sobre què és el filet i totes les seves curiositats. Només de pensar als plats que es poden preparar amb aquesta deliciosa carn, ja se'ns fa la boca aigua.

Quina part és el filet?

El filet és un múscul que es troba a la zona lumbar de l'animal, entre les costelles inferiors i la columna vertebral, just sota del llom es tracta d'un de les parts del porc que atresora més suavitat, ja que té molt poc moviment respecte als altres músculs.

Filets
Filets / Font: Unsplash

El filet és un múscul que es troba a la zona lumbar de l'animal

Tipus de filet

Si parlem del filet de vedella, la peça pot pesar al voltant dels tres quilos, té forma cònica i consta de diverses parts: el cap, el rosari, el centre i la punta.

Els talls més utilitzats són:

  • El chateaubriand. És la part més gruixuda i, en general, dona per a dues racions.
  • El tournedó o turnedó. És un filet gruixut amb forma cilíndrica tallat al cor del filet.
  • El filet de mignon. S'obté de la punta i és la part més suau de tota la vedella.

De porc:

En el porc, una de les parts més conegudes és el filet. Saps de quina part és el filet de porc? Com en la vedella, aquest múscul llarg i estret, es troba a la zona lumbar, allotjat entre les costelles inferiors i la columna vertebral. És una carn tendra, sucosa i amb poc greix que, quan es cuina, tendeix a assecar-se o posar-se dura.

De vedella:

Es caracteritza per ser una carn magra sense greix infiltrada. A causa de la seva versatilitat i gran sabor, ha estat protagonista d'autèntiques joies de l'art culinari.

Si el filet de vedella supera el teu pressupost, pots optar pel fals filet. Però quina peça és el fals filet? Es tracta d'un tipus de carn que es troba en la part davantera de l'animal i que també es coneix com a canó de l'espatlla. Tanmateix, malgrat ser més enervat que el filet, és un tall sucós i molt saborós.

Filet Vedella
Filet Vedella / Font: Unsplash

Què és millor, el filet de porc o de vedella?

Decidir si el filet de porc és millor que el de vedella, dependrà dels gustos del consumidor. Si busques una carn amb menys greix, serà millor que et decantis pel de vedella. Ara bé, si vols un tall menys car, el filet de porc et vindrà com a anell al dit.

Quant al sabor, ambdós són considerats com a carns gurmet que agraden a qualsevol tipus de paladar.