La fira de Sant Ermengol és l'esdeveniment formatger de referència del Pirineu. Una festa durant la qual se celebren diferents activitats vinculades amb la gastronomia del territori. La més destacada és el concurs de formatges artesans del Pirineu, un certamen en què participen més d'un centenar de candidats. Els premis es reparteixen en 16 categories diferents i s'atorguen tres medalles per cadascuna: or, plata i bronze. Aquests són tots els formatges premiats d'enguany.

Els premis els han atorgat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oscar Ordeig, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, i també ha estat present a la fira l'alcalde d'Idiazabal, Iñaki Alberdi Iparragirre.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, i el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, a la Fira de Sant Ermengol

🧀 La fira de formatges artesans del Pirineu torna a centrar totes les mirades de Catalunya
 

Els millors formatges artesans del Pirineu

Categoria formatges frescos

  1. Or: Formatge d'untar (F. de Montmelús) 
  2. Plata: Lluna (30 cabres)
  3. Bronze: Fresc de cabra (F.Palou)

Categoria matons, recuits i brossats

  1. Or: Mató de cabra (F. de Tórrec)
  2. Plata: Llebremató (F. Castell-llebre)
  3. Bronze: Mató de cabra (F. Tiraval)

Categoria llet de cabra, quallada àcida

  1. Or: Lo Coscollet (F. L'Oliva)
  2. Plata: Cendrat (F. Tiraval)
  3. Bronze: Madurat (F. Bauma)

Categoria llet de cabra quallada enzimàtica, pasta dura

  1. Or: El Crua-Llebre (F. Castell-llebre)
  2. Plata: La Cabrideta (F. Vall de Meranges)
  3. Bronze: Fort curat (F. Vilavella)

Categoria llet de cabra, pasta tova

  1. Or: Crava (F. a Taüll)
  2. Plata: Floc (F. Palou)
  3. Bronze: Cabraflor (F. de l'Abadessa)

Categoria llet de vaca, quallada àcida

  1. Or: Desert
  2. Plata: Desert
  3. Bronze: Desert

Categoria llet de vaca, quallada enzimàtica, pasta dura

  1. Or: Tometa (F. de l'Abadessa)
  2. Plata: El Bac (Mas el Lladré)
  3. Bronze: Muxu (Goine)

Categoria llet de vaca, pasta tova

  1. Or: Puigpedrós (Molí de Ger)
  2. Plata: Tou del Lluçanès (F. Reixagó)
  3. Bronze: El Tou de Matamala (Mas el Lladré)

Categoria llet d'ovella, quallada àcida

  1. Or: La Gàrgola (F. El Miracle)
  2. Plata: Colomina (F. Montsent de Pallars)
  3. Bronze: Làctica (Cal Majuba)

Categoria llet d'ovella, quallada enzimàtica, pasta dura

  1. Or: Eguinoko Artzaia (S.A.T. Olano)
  2. Plata: Atekoa Gazta (Quesería Atekoa) 
  3. Bronze: Serrat Fumat (F. Casa Mateu)

Categoria llet d'ovella, pasta tova

  1. Or: Gála (Goine) 
  2. Plata: Tou (F. Casa Mateu)
  3. Bronze: Les cuines (F. El Miracle)

Categoria tupí o gaztazarra

  1. Or: Gaztazaharra (J. Aramburu)
  2. Plata: Lo topí de ratafia (Sinyó de Miravet)
  3. Bronze: Tupí del Serrat gros (Serrat gros)

Categoria formatges blaus

  1. Or: Leze Urdin (La Leze)
  2. Plata: Blau Bastareny (F. Tiraval)
  3. Bronze: Blau de jutglar (Reixagó)

Categoria formatges amb condiments

  1. Or: Castanya de Bauma (F. Bauma)
  2. Plata: Lo Pebrat (Serrat gros)
  3. Bronze: Reserva amb tòfona negra (F. Vall de Meranges)

Iogurts i llets fermentades

  1. Or: Iogurt natural (La Reula)
  2. Plata: Iogurt de cabra (F. Palou)
  3. Bronze: Iogurt de cabra (F. de Tórrec) 

Formatge de pasta cuita o semicuita

  1. Or: Fregada amb cervesa (Casa Mateu)
  2. Plata: Tartallotja (Molí de Ger)
  3. Bronze: Les cuines (F. El Miracle)
 
Resultats del concurs de formatges artesanals del Pirineu 2024

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!