El flam ràpid sense forn ni microones és una deliciosa alternativa al tradicional flam que, sovint, requereix llargues hores de cocció al forn. Aquestes postres són ideals per als qui busquen una opció fàcil, ràpida i sense complicacions per gaudir d'un flam casolà amb una textura suau i un sabor inigualable.

El flam es pot preparar de diferents formes

Per preparar un flam ràpid, sense necessitat de forn ni microones, es necessiten ingredients bàsics i de fàcil accés:

  • Llet: 500 ml, pot ser sencera o desnatada segons la teva preferència.
  • Sucre: 150 g per a la barreja del flam, i uns 50 g addicionals per caramel·litzar.
  • Ous: 3 unitats.
  • Maicena: 2 cullerades (aproximadament 20 g), que actuarà com a espessidor.
  • Extracte de vainilla: 1 culleradeta, per donar un toc de sabor (opcional).
  • Aigua: 2-3 cullerades per dissoldre el sucre en fer el caramel.
rachael gorjestani g8xdO1Q1kIg unsplash
L'ou és bàsic en molts postres / Foto: Unsplash

En primer lloc, en una paella petita a foc mitjà, escalfa els 50 g de sucre amb un parell de cullerades d'aigua. Remou amb compte per evitar que es cremi. El sucre es dissoldrà i començarà a daurar-se. Quan adquireixi un color daurat fosc, retira'l del foc i aboca el caramel calent en el fons dels motlles per a flam o en un motlle gran, estenent-lo de manera uniforme. Deixa refredar perquè s'endureixi. En una cassola gran, escalfa la llet a foc mitjà sense deixar que bulli. Mentrestant, en un bol gran, bat els ous amb el sucre restant fins que la barreja sigui suau i homogènia. Agrega la maicena tamisada per evitar grumolls i barreja bé. Quan la llet sigui calenta, retira-la del foc i aboca lentament a la barreja d'ous, batent constantment per evitar que els ous es cuinin.

Flam casolà
Flam casolà / Foto: Unsplash

Posteriorment, aboca la barreja de flam sobre el caramel endurit als motlles. Cuina a bany Maria a l'estufa a foc mitjà-baix durant uns 30-40 minuts, o fins i tot que el flam estigui quallat. Pots comprovar-ho inserint un escuradents en el centre; si surt net, el flam està a punt. Si utilitzes un motlle gran, el temps de cocció pot variar una mica. Deixa refredar el flam a temperatura ambient abans de refrigerar-lo durant almenys 2 hores, idealment tota la nit. Una vegada ben refrigerat, passa un ganivet per les vores del flam per desenganxar-lo del motlle i desemmotlla'l acuradament en un plat de servir.

El flam ràpid sense forn ni microones és perfecte com a postres en qualsevol ocasió

El flam ràpid sense forn ni microones és perfecte com a postres en qualsevol ocasió. La seva textura és suau i cremosa, amb un delicat gust de vainilla i una capa de caramel que es vessa en tallar-lo. Pots acompanyar-lo amb fruites fresques, nata batuda o fins i tot amb una mica de salsa de xocolata per donar-li un toc extra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!