Com tot allò que és bo i especial en aquesta vida, les carxofes es fan pregar. Són boniques (crues i cuinades), tenen un sabor intens, riquíssim i, a més a més, són molt saludables. Les seves propietats nutricionals són molt interessants, sobretot en aquestes dates en les quals continuem lamentant els excessos del Nadal i la lluita amb la bàscula encara no ha arribat a una treva. El “però” d'aquesta interessant verdura és que no és fàcil de preparar o, simplement, que ens fa por enfrontar-nos-hi. Per això, és més fàcil veure carxofes a la taula d'un restaurant que a les cistelles de la cua del supermercat.

El truc per cuinar les millors flors de carxofa

El principal problema que sorgeix quan intentem preparar carxofes a casa és que ens queden dures i seques. Per això, aquesta recepta ho canviarà tot. Oblida la clàssica preparació de coure-les en aigua uns minuts per després acabar a la planxa. Embrutes dos estris i el resultat no és el que esperaves. Per aconseguir que aquesta bonica verdura et quedi sucosa i plena de sabor, el truc està a donar-li molt temps i també molt oli. Això és perquè la recepta perfecta no inclou ni la paraula bullir ni saltar, el concepte clau és confitar.

El concepte clau és confitar les flors de carxofa / Foto: Freepik

Els passos a seguir són, primerament, amb els cors de carxofa nets, omplim una petita sopera amb bé d'oli d'oliva (després es pot reciclar). És necessari que es puguin submergir per complet. El foc ha d'estar a nivell mitjà, que sigui molt calent, però no arribi a fregir. Així es quedaran uns 30 minuts. Pots anar punxant amb un ganivet fins que vegis que està tendre. En acabat, treu els cors i deixa que refredin una mica abans d'obrir les flors amb les mans.

Ves donant-los forma amb les mans amb compte de no trencar-les. Mentrestant, retira la meitat de l'oli i puja el foc per donar-los un últim cop de calor a les carxofes. Procura que quedin amb la tija cap a dalt perquè es cuinin bé. Amb 5 minuts sol ser suficient per aconseguir aquest toc cruixent, si les deixes més poden torrar-se massa. Serveix-les en un plat amb una mica de sal gruixuda i els “toppings” que et demani el cos. Són delicioses tal qual, però segur que a ningú no el molesten uns daus de pernil saltats o unes làmines de foie.

Flors de carxofa / Foto: Freepik

L'únic consell és no ser garrepa

Arribar fins aquí pot ser fàcil i sabem que la part més complicada o que més por genera és la de netejar les carxofes. Aquí l'únic truc és no ser garrepa. Cal treure capes sense por. Primer tallar la tija i també la part de dalt i arrencar, fulla a fulla, gairebé la meitat de la carxofa sense miraments. La part més tendra és el cor i fins allà cal arribar retirant les fulles amb petits moviments cap a baix. Sí, es tira mitja verdura, per això és important comprar per peces i oblidar-te del pes a l'hora de calcular les racions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!