Els formatges són aliments font de proteïnes d'origen animal i a més, tenen important quantitat de calci, un mineral que no pot faltar a la dieta diària, però si no escollim adequadament, els formatges també poden aportar molt greix, per això, aquesta setmana el copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, se centra el fet diferencial que fa que un formatge tingui més o menys greix. Quin és el formatge amb més greix? I quin és el que en té menys? Si menges un formatge t'engreixes? A continuació, en sortim de dubtes.

 

Els greixos i els formatges

Al formatge amb menys greix recorrem quan volem començar alguna dieta o després d'una temporada encadenant excessos als àpats, pensant així que estem adoptant un hàbit més saludable. El que ha de quedar clar, però, és que tota la gamma de varietats del formatge és sana per al nostre cos, només cal evitar els excessos, com passa amb la gran majoria dels aliments. Tot cal en la seva justa mesura. És cert que hi ha tipus de formatges amb una aportació calòrica més gran que altres, però en general el seu consum no potencia la cara dramàtica que se'ns posa en mirar la bàscula als matins.

"No tots els formatges tenen la mateixa quantitat de greix", sentencia en Xevi que afegeix que "no es tracta de pensar si té relació amb la cabra, l'ovella o la vaca". És com es fan els formatges el que determina la quantitat de greix que té cada formatge. Per exemple, un formatge fresc és un tipus que encara té molt de xerigot, és a dir, d'aigua i aquesta no té res de greix. Per tant, els formatges frescs tenen molt poc greix.

Per contra, els formatges cremosos tenen molt greix, "però no tenen per què", matisa l'expert. El brie i el camembert són formatges que estan emmotllats amb el xerigot, i això vol dir que quan agafem el quall, els talls sòlids, també ens emportem gran part del líquid, "per la qual cosa aquests formatges no acostumen a carregar gaire greix", conclou. Si veus l'etiqueta, hi posarà 'formatge gras', però perquè s'està calculant l'abstracte sec, és a dir, tot el formatge sense el xerigot, però tu te'l menjaràs amb xerigot, per tant, aquesta classificació no és tan important.

Els formatges secs tenen molt greix, però hi ha excepcions. Per exemple, quan es fa el parmesà es treu bona part del greix, per la qual cosa ja no formaria part dels més greixosos. Els que sí que solen tenir molt més greix són els formatges tipus manxec, curats amb llet d'ovella i que en cap cas han estat desnatats. "En tot cas, el greix no és dolent i té molt bon gust, ja que canvia moltíssim si ha estat fet per animals que han menjat herbes i han tingut una alimentació saludable, mentre que si parlem de formatges industrials, aquests tenen uns greixos que són gaire saludables", finalitza en Xevi Miró.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!