Els formatgets, petits triangles de formatge processat, són un snack popular i convenient, especialment entre els nens. Tanmateix, quan es parla del seu impacte en la salut, és important considerar diversos factors nutricionals, així com la qualitat dels seus ingredients.

Un producte processat

Composició i valor nutricional

Els formatgets solen estar fets d'una barreja de formatge natural, llet, mantega, i altres ingredients que es combinen mitjançant processos industrials. Un dels seus atractius és el seu alt contingut en calci, un mineral essencial per al desenvolupament i manteniment dels ossos i dents. També són una font de proteïnes, un macronutrient important per a la construcció i reparació de teixits. A més, solen contenir vitamines A i D, que contribueixen a la salut ocular, la pell i el sistema immunològic.

Tanmateix, aquests beneficis venen acompanyats d'alguns inconvenients. En ser un producte processat, els formatgets solen contenir additius com sals emulsificants, que s'afegeixen per millorar la textura i prolongar la vida útil del producte. Aquestes sals poden elevar el contingut de sodi, la qual cosa és un desavantatge si es consumin en excés, ja que pot contribuir a la hipertensió i altres problemes cardiovasculars.

Els formatgets tenen un alt contingut en calci / Foto: Unsplash
Els formatgets tenen un alt contingut en calci / Foto: Unsplash

Contingut de greixos i calories

Una altra consideració important és el contingut de greixos. Encara que els formatgets contenen greixos provinents de la llet, la majoria dels productes comercials són relativament alts en greixos saturats. El consum excessiu de greixos saturats s'associa amb un risc més gran de malalties cardíaques, i això és un aspecte que preocupa els experts en nutrició.

Quant al contingut calòric, un formatget petit generalment té entre 40 i 60 calories, la qual cosa el converteix en una opció moderadament calòrica. Per a persones que intenten controlar la seva ingesta calòrica diària, poden ser una bona opció de snack, però sempre amb moderació. A més, algunes versions baixes en greix estan disponibles al mercat, encara que aquestes sovint contenen altres additius per compensar el sabor i la textura.

Els formatgets són relativament alts en greixos saturats

Beneficis i limitacions

Un aspecte positiu dels formatgets és la seva conveniència. Són fàcils de transportar i no requereixen refrigeració durant diverses hores, la qual cosa els converteix en una opció ràpida per al dinar o com a snack. A més, els nens tendeixen a gaudir del seu sabor suau, la qual cosa facilita la inclusió de productes lactis en la seva dieta.

D'altra banda, els experts en salut recomanen limitar el consum d'aliments processats, inclòs el formatge processat, a causa del seu alt contingut de sodi i additius. Sempre serà més beneficiós optar per formatges naturals com el formatge fresc, el mató o el formatge cottage, que no estan tan processats, i ofereixen un perfil nutricional més saludable.

Els formatgets no deixen de ser un produeixo ultraprocessat / Foto: Unsplash
Els formatgets no deixen de ser un produeixo ultraprocessat / Foto: Unsplash

Els formatgets poden formar part d'una dieta equilibrada si es consumin amb moderació. Encara que aporten calci i proteïnes, el seu contingut de sodi i greixos saturats els fa menys recomanables per al consum diari en grans quantitats. Per als qui busquin una opció més saludable, els formatges frescos i menys processats serien una millor alternativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!