Si hi ha un electrodomèstic que ha revolucionat les cuines en els últims anys, aquest és la fregidora d'aire. El que va començar com una novetat s'ha convertit en un fenomen que sembla no tenir final, una moda que no es passa i una publicitat que no deixa d'assetjar els qui es resisteixen a comprar un aparell més. Receptes a les xarxes socials, recomanacions d'influenciadors, amics que han sucumbit i no hi ha cap altre tema de conversa, promocions i ofertes imbatibles...
3 raons per les quals no val la pena comprar la fregidora d'aire
Promet cuinar amb menys oli, aconseguir textures cruixents i ser l'aliat perfecte per a una alimentació més saludable. Però, és tan bona com la pinten? Abans de caure en la temptació de sumar una fregidora d'aire a la teva cuina, és important avaluar els pros i els contres i veure si realment s'ajusta a les teves necessitats o si és un altre electrodomèstic que acabarà acumulant pols. Aquí tens tres raons per pensar-t'ho dues vegades abans de comprar-la.
Són una baluerna
Inexplicablement, la cuina sol ser un dels espais de la casa que sempre està al límit de la seva capacitat. Per tant, abans de posar un electrodomèstic més cal pensar-ho molt. Davant d'una cuina atapeïda de coses, afegir una fregidora d'aire pot ser més un problema que una solució. Encara que moltes marques prometen versions compactes, la realitat és que aquests aparells ocupen bastant lloc a la placa de cocció o als armaris. A més, la seva capacitat sol ser limitada.
És cert que funcionen bé per a racions petites, com un menjar per a una o dues persones, però no són ideals per a famílies grans o sopars amb amics. Si vols preparar un pollastre sencer o una quantitat generosa de patates fregides, probablement hauràs de fer-ho en diverses tandes, el que acaba sent menys eficient que utilitzar el forn.
No és tan sana com promet
Una de les promeses més importants de la fregidora d'aire és que permet cuinar de manera més saludable, però això no sempre és cert. La majoria de les receptes que més fan parlar estan pensades per a aliments arrebossats, precuinats o ultraprocessats, com a nuggets, croquetes congelades o patates fregides. No negarem que, en cuinar amb menys oli, és una versió més sana, però això no vol dir que sigui sa. Uns nuggets congelats no són una bona opció, el cuinis en una fregidora industrial o una fregidora d'aire últim model.
Cuinar a la planxa, al vapor o al forn continua sent una opció molt més saludable. I cal recordar que l'important no és treure oli a l'arrebossat, sinó incorporar més vegetals i proteïnes fresques a la teva dieta. Al final, la fregidora d'aire tendeix a promoure un consum major d'aquest tipus d'aliments que no són precisament el pilar d'una alimentació equilibrada.
Un segon forn
De veritat necessites un altre electrodomèstic? Si tens un forn, ja tens una eina que compleix pràcticament les mateixes funcions que una fregidora d'aire, i a més ho fa a més escala. Encara que l'air fryer pot ser una mica més ràpida, la diferència no és tan significativa com per justificar la seva compra. A més a més, amb un forn pots cuinar el mateix que a la fregidora d'aire, però en més quantitat. Sí, les croquetes congelades i les crestes es poden cuinar al forn i queden fins i tot més cruixents que en l'aparell de moda.