L'aranja, o taronja, és una fruita cítrica coneguda pels seus beneficis per a la salut, però també per la seva capacitat per interactuar amb certs medicaments. Aquesta interacció pot alterar l'eficàcia dels fàrmacs, fent-los més potents o menys efectius, la qual cosa pot resultar en efectes secundaris perillosos o en una reducció de la seva capacitat terapèutica.

Un cítric curiós

La interacció de l'aranja amb els medicaments es deu a la presència de compostos químics anomenats furanocumarines, que inhibeixen l'acció d'un enzim a l'intestí prim conegut com CYP3A4. Aquest enzim és crucial en el metabolisme de molts medicaments, ja que ajuda a descompondre'ls abans que entrin en el corrent sanguini. Quan es consumeix aranja o el seu suc, les furanocumarines bloquegen aquest enzim, el que pot portar a una absorció més gran del medicament al cos.

zoriana stakhniv iH W QCbwKw unsplash
Aranja tallada / Foto: Unsplash

Com a resultat d'aquesta inhibició, la concentració d'alguns medicaments a la sang pot augmentar considerablement, la qual cosa eleva el risc de patir efectes secundaris. Entre els medicaments que poden veure's afectats per l'aranja es troben certs tipus d'estatines (utilitzades per reduir el colesterol), com la simvastatina i l'atorvastatina. Si s'augmenta la concentració d'aquestes estatines, hi pot haver un risc més gran de desenvolupar problemes musculars greus, com la rabdomiòlisi, una condició potencialment perillosa que implica la descomposició del teixit muscular.

Les persones que prenen medicaments han de consultar el seu metge o farmacèutic abans de consumir aranja

A més de les estatines, altres medicaments que poden veure's afectats per l'aranja inclouen alguns bloquejadors dels canals de calci, utilitzats per tractar la hipertensió, com la felodipina i la nifedipina. La interacció amb l'aranja pot provocar una disminució excessiva de la pressió arterial, la qual cosa podria resultar en marejos, desmais o fins i tot complicacions més greus.

yann khatchadourian r9fkk5jwIs0 unsplash
Aliments cítrics / Foto: Unsplash

Els immunosupressors, com la ciclosporina, que s'utilitzen per prevenir el rebuig d'òrgans trasplantats, també poden veure's alterats. L'augment dels nivells d'aquests medicaments a la sang pot portar a una toxicitat, la qual cosa podria comprometre l'èxit del trasplantament. Així mateix, alguns medicaments utilitzats per tractar l'ansietat, com el buspirone, poden veure's afectats, resultant en una sedació excessiva o en altres efectes secundaris no desitjats.

És important destacar que no tots els medicaments interactuen amb l'aranja de la mateixa manera, i la gravetat de les interaccions pot variar segons la dosi d'aranja i la sensibilitat individual del pacient. Per aquesta raó, és fonamental que les persones que prenen medicaments consultin el seu metge o farmacèutic abans de consumir aranja o el seu suc, per evitar interaccions perilloses i garantir un tractament segur i efectiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!