Aquesta setmana no només és especial perquè canviem a l'horari d'estiu la nit de dissabte a diumenge, sinó perquè ja és la primera setmana completa de primavera. L'arriba de la nova estació meteorològica implica, per tant, nous aliments de temporada. Acomiadar-nos d'aquells ingredients característics de l'hivern i donar la benvinguda a noves fruites i verdures característiques de la segona estació de l'any. Entre moltes, destaca una fruita molt dolça, pròpia de la primavera: parlem de les nespres.

La fruita de la primavera: un receptari molt dolç no apte per a tothom

Alvocat, llimones, taronges, maduixes, maduixot, cireres, gerds, albercoc, pinya, pruna, pera i plàtan. Aquestes són les fruites per excel·lència de la primavera. La darrera de totes, però no menys important, és la nespra. Una fruita amb origen al Japó, es va difondre a Europa al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX va començar a consumir-se a tota l'àrea mediterrània i es va adaptar molt bé a les zones de cultiu de cítrics. Amb l'arribada de la primavera, les nespres arriben als mercats i s'hi queden fins a inicis d'estiu. Així que ja ho saps, tocar anar al mercat, que sempre és una bona excusa, per no desaprofitar les propietats que ens ofereix aquesta fruita.

Fruita nespres, nísperos / Foto: Pixabay
Primer pla d'un grapat de nespres perfectes per collir / Foto: Pixabay

A més de contenir vitamina C i B, les nespres destaquen per altres vitamines i minerals. Conté vitamina A en forma de betacarotè, que és necessària per mantenir una retina sana. A més, també ajuda al bon creixement dels ossos i de les dents. També conté quantitats de B1 que és necessària per al metabolisme dels hidrats de carboni i, per tant, és essencial pel bon funcionament del sistema nerviós.

Amb l'arribada de la primavera, les nespres arriben als mercats i s'hi queden fins a inicis d'estiu

Quan anem al mercat, és altament recomanable escollir les que es vegin més madures, ja que verdes poden ser indigestes. A més, es recomana també, consumir-les tan aviat com es pugui un cop estan madures. No obstant això, tot i aquests múltiples beneficis i consells sobre les nespres, no és una fruita apta per a tothom.

Fruita nespres, nísperos / Foto: Pixabay
Una caixa amb desenes de nespres deliciosos per cuinar / Foto: Pixabay

Concretament, no poden menjar nespres les persones amb afeccions renals o un ronyó malmès, a causa de l'elevat contingut de potassi. Tampoc les persones que tenen un intestí irritable o els qui pateixin de gota. Les persones malaltes de diabetis seria l'últim grup de la població que tampoc en pot consumir. Com tota fruita, la nespra conté sucres naturals que, encara que no siguin significatius, si es consumeixen en gran quantitat poden perjudicar els nivells de glucosa a la sang. També conté carbohidrats que en ser ingerits es converteixen en glucosa i poden resultar contraproduents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!