Quantes fruites existeixen al dietari internacional? Centenars, cadascuna amb les seves propietats, beneficis, partidaris i detractors. Moltes d'aquestes gaudeixen, més enllà d'un gust deliciós, de característiques que les converteixen en superaliments amb avantatges especials. Afavorir la síntesi de la proteïna del col·lagen per reduir l'efecte de l'envelliment i mantenir una pell hidratada i més suau són els aspectes més positius de la fruita que descobrirem en aquest article.

El nance o la fruita d'or: joventut eterna

El nance, conegut com a Byrsonima crassifòlia, és un fruit tropical originari d'Amèrica Central i el Carib, àmpliament conegut a països com Mèxic. La seva mida és petita, aproximadament de la mida d'una cirera, i presenta una pell prima de color groc o ataronjat quan està madur. El seu sabor és peculiar, sent dolç amb un toc agre, i es consumeix tant fresc com en diverses preparacions culinàries, com a postres, begudes, i conserves.

Fruita nanche / Foto: Cedida
El nance és originari de l'Amèrica Central i el Carib / Foto: Cedida

El nance és una font rica en vitamina C, un nutrient essencial per al cos humà. La vitamina C no només enforteix el sistema immunitari, sinó que també juga un paper crucial en la síntesi de col·lagen, una proteïna que manté l'elasticitat i fermesa de la pell. El col·lagen és fonamental per a l'estructura de la pell, i la producció adequada ajuda a prevenir els signes d'envelliment, com ara les arrugues i la flacciditat. A més, el nance conté antioxidants que ajuden a combatre els radicals lliures, molècules inestables que poden danyar les cèl·lules i contribuir a l'envelliment prematur. Així, el consum regular de nance pot contribuir a mantenir una pell saludable i juvenil, a més de proporcionar altres beneficis nutricionals.

El nance ha estat anomenat la fruita d'or a causa de les seves múltiples propietats beneficioses, que van més enllà del seu ús a la cuina. En la forma fresca, en conserves, o com a part de dolços tradicionals, aquest petit fruit ha demostrat ser una font rica de nutrients que recolzen la salut general del cos.

Fruita nanche / Foto: Freepik
El nance és de dimensions molt petites, semblants a la cirera / Foto: Freepik

La vitamina C que conté el nance actua com un cofactor en la producció de col·lagen, ajudant a estabilitzar i enfortir les fibres de col·lagen que donen suport a la pell. Aquest procés és essencial per prevenir la formació d'arrugues i mantenir una aparença juvenil i saludable. Els antioxidants presents al nance també protegeixen la pell dels danys causats per factors externs com la contaminació i la radiació ultraviolada, prevenint així l'aparició de taques, arrugues i altres signes d'envelliment prematur. La capacitat del nance per mantenir la pell hidratada, gràcies al seu contingut en aigua i vitamines, també contribueix a una aparença més saludable i radiant.

Aquesta fruita no només beneficia la pell, sinó que el consum regular pot tenir un impacte positiu en la salut general. L'alt contingut de vitamina C al nance no només acompanya la producció de col·lagen, sinó que també enforteix el sistema immunitari, ajudant el cos a combatre infeccions i a mantenir-se fort davant de malalties.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!