En aquests dies, previs a la festivitat de Sant Joan (24 de juny), apareix al nostre mercat la Pera de Sant Joan, aquest fruit petit, dolç, cruixent i sucós que ens delecta de forma primerenca, però menys temps del que ens agradaria, aquesta varietat de pera té una curta presència al mercat d'aproximadament 30 o 40 dies.

La pera de Sant Joan, també anomenada pera Castell, pera santjoanera o pera 'carmesina' a la Ribera de l'Ebre, és molt apreciada a Catalunya, precisament rep el nom de la festivitat de Sant Joan perquè és quan està en el seu moment òptim. També a les Canàries tenen un bon cultiu d'aquestes peres.

Peres Sant Joan / Font: Unsplash


Les peres de Sant Joan són de petit calibre (com els albercocs per tenir una orientació els qui no les conegueu) tenen una pell verda groguenca i amb xapes vermelles quan són madures. La seva polpa és blanca, ferma i molt cruixent, sucosa i dolça, és una d'aquestes fruites davant de les que ningú no es pot resistir, perquè enganxen.

A més de poder menjar les peres de Sant Joan a mossegades, podem fer amb elles diferents postres o guarnicions

Aquestes peres (Pyrus communis) sembla que són oriündes del Baix Llobregat i Lleida, encara que el seu cultiu s'ha estès a moltes altres zones del país, per això fàcilment podreu trobar-la a la vostra fruiteria. A nosaltres ens encanten, i als nens també, les peres de Sant Joan són precisament una de les fruites que amb més facilitat mengen els petits.

A més de poder menjar les peres de Sant Joan a mossegades, podem fer amb elles diferents postres o guarnicions. La seva polpa és ferma i admet coccions, a la planxa i especiada per acompanyar una carn és una bona opció.

Aquestes petites peres solen agradar a tots, fins i tot als més petits, que menjaran fruita sense ni tan sols assabentar-se.

És una fruita rica en aigua, fibra, conté vitamines del grup B i C, minerals, àcid fòlic.

Entre els minerals que podem trobar en aquesta petita fruita, tenim presents els següents:

  • Magnesi
  • Fòsfor
  • Calci
  • Potassi
  • Coure
Peres Petites Sant Joan / Font: Unsplash

Pel seu contingut en fibra i aigua i ser poc calòriques són incloses en les dietes d'aprimament, a més ajuden a afavorir el trànsit intestinal, actuant com lleuger laxant i diürètic.

Com veus, molts beneficis són els que ens porta aquesta fruita tan pròpia del mes de juny, que tal com hem comentat té una temporada curta, però que fa que encara sigui més especial. I és que està més que comprovat que aquests aliments dels quals només disposem unes quantes setmanes a l'any, ens transmeten una cosa que la resta d'aliments no fan.

I tu, com gaudiràs de les peres de Sant Joan aquests propers dies?