La nicotina és una substància que solem associar exclusivament al tabac, però el cas és que també és present en algunes fruites i verdures de consum habitual. Encara que la seva quantitat en la dieta és mínima i no representa cap perill per a la salut, es tracta d'un compost que les plantes utilitzen com a defensa natural contra els insectes. Segons el doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments Miguel Ángel Lurueña, ingerim uns 2,25 micrograms de nicotina al dia a través dels aliments, una quantitat insignificant que no provoca efectes adversos. Tanmateix, sorprèn descobrir que certs productes que formen part de la nostra alimentació quotidiana contenen aquesta substància sense que molts ho sàpiguen.

Aquests aliments contenen nicotina

I no estem parlant d'aliments rars, al contrari, es tracta de productes del dia a dia que veiem a qualsevol botiga d'alimentació.

Tomàquet

Un dels casos més cridaners és el tomàquet, una fruita clau en la dieta mediterrània. A més de la seva aportació en aigua i el seu baix contingut calòric, el tomàquet és ric en vitamines C, A i en licopè, un potent antioxidant. El seu contingut en nicotina és mínim, per la qual cosa no afecta en absolut els seus beneficis nutricionals.

Tomàquets naturals / Foto: Unsplash

Patates

El mateix passa amb les patatesun altre aliment molt consumit que també conté traces de nicotina. Encara que la seva quantitat és insignificant, la patata és un producte que s'ha de consumir amb moderació a causa del seu alt contingut en midó i el seu elevat índex glucèmic. A més, la seva vitamina C no s'aprofita bé perquè es degrada amb la calor durant la cocció.

La patata és un producte que s'ha de consumir amb moderació

Pebrot

Un altre aliment que conté nicotina en petites quantitats és el pebrot, una hortalissa que destaca pel seu alt contingut en vitamina C, B6 i betacarotens. Igual com els anteriors, el seu consum continua sent altament recomanable a causa dels múltiples beneficis que aporta a la salut.

Pebrots / Foto: Unsplash

Albergínia

Finalment, l'albergínia també forma part d'aquest grup de vegetals amb nicotina. A més, conté solanina, un alcaloide tòxic que desapareix amb la calor, per la qual cosa es recomana consumir-la ben cuinada per evitar problemes digestius.

Encara que el descobriment de la nicotina en aquestes fruites i verdures pugui sorprendre, la veritat és que la seva quantitat és insignificant i no representa cap risc. De fet, els beneficis que aporten aquests aliments superen amb escreix qualsevol preocupació sobre el seu contingut en aquesta substància. En definitiva, la naturalesa continua guardant secrets inesperats, però la clau sempre està a mantenir una alimentació equilibrada i variada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!