Els fruits secs són considerats com un extra dins de la dieta. Però, actualment, han guanyat protagonisme com a recurs per a aperitius o 'matar' la gana. Els fruits secs estan constituïts per una gran varietat de productes vegetals, des de les nous fins als anacards. La major part dels fruits secs tenen un contingut ric en minerals. Entre aquests minerals destaca el potassi, magnesi, calci i fòsfor. A més, contenen abundants oligoelements, com el seleni o el zinc.

Els millors fruits secs segons la ciència

D'altra banda, també aporten moltes calories, ja que contenen greixos en abundància, encara que en certa forma, a més, contenen proteïnes. Aquests greixos no són del tot perjudicials, ja que predominen els insaturats, molt presents en aquells d'origen vegetal, entre els quals s'inclouen àcids grassos beneficiosos. En relació amb aquest contingut de greixos sans que influeixen de manera positiva sobre el perfil lipídic i, a més, d'altres àcids grassos també adequats, se n'ha arribat a defensar el consum raonable per ajudar a controlar els nivells de colesterol.

Malalties òssies: pinyons i ametlles

Les ametlles són els fruits secs que més calci aporten, en concret 269 mg cada 100 g. Per tant, són una bona opció per complementar o incrementar els nivells d'aquest mineral i prevenir l'osteoporosi o combatre les molèsties òssies. Per la seva banda, els pinyons contribueixen amb interessants quantitats de zinc, 6,45 g cada 100 g, cosa que ajuda en la formació i la mineralització dels ossos i articulacions.

Trànsit intestinal: nous i festucs

L'escassetat de fibra és, juntament amb una ingesta inadequada d'aigua i el sedentarisme, una de les causes principals de restrenyiment. Amb un 10,6% d'aquest nutrient, els festucs són bons amics del bon funcionament dels intestins. Molt de prop li segueixen les nous, que aporten un 6,5%, cosa que les converteix en bones enemigues del restrenyiment.

Colesterol: avellanes, nous i ametlles

Aquests fruits secs tenen el poder de contribuir a la millora de la salut cardiovascular. Resulten rics en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, els quals ajuden a mantenir la salut dels vasos sanguinis i a controlar els nivells de colesterol. Les més destacades des del punt de vista nutricional són les nous, ja que són l'únic fruit sec que aporta quantitats importants d'omega-3. Aquest àcid gras és important perquè ajuda a reduir els nivells esmentats de colesterol i de triglicèrids, així com a rebaixar la pressió arterial. Les avellanes i les ametlles minoren els nivells de lípids en sang i homocisteïna, un aminoàcid que en grans quantitats perjudica el revestiment de les artèries i augmenta el risc de bloqueig dels vasos sanguinis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!