Al Mediterrani hi ha 150 espècies de gamba. Totes elles repartides per les costes de diferents països i amb unes propietats que les fan diferents de la resta. Però n'hi ha una que destaca especialment i que només es pesca a Catalunya; concretament, a la Costa Brava. La gamba vermella de Palamós és la més bona i de més qualitat de tota la Mediterrània. Té unes característiques úniques que la fan ideal per a la gastronomia del més alt nivell. Un producte excel·lent que avui t'expliquem com arriba des del mar, directament a la teva taula de Nadal.

El vaixell de pesca centenari

Només hi ha un vaixell amb autorització i capacitat per pescar i envasar directament la gamba de Palamós. Es tracta del Bonomar F, un buc d'última generació que, a través de la tècnica d'arrossegament, pesca i manté fresques les gambes des del mateix moment en el qual es capturen. Es tracta d'una de les poques embarcacions de tot el Mediterrani que compta amb Registre Sanitari, una autorització que certifica la higiene a bord i que li permet envasar el producte directament enmig del mar. Un innovador sistema de conservació en fred permet que la gamba es mantingui fresca i no perdi ni un bri de qualitat. Qualitat que, malgrat que es pugui donar per segura, sempre s'ha de ratificar un cop el producte arriba a la llotja.

Es tracta d'una de les poques embarcacions de tot el Mediterrani que compta amb Registre Sanitari, una autorització que certifica la higiene a bord i que li permet envasar el producte directament enmig del mar

El santuari del bon peix

Com qualsevol producte que vingui del mar, la gamba ha de passar per la llotja abans de poder-se comercialitzar. A més d'assignar-li un preu, el control de qualitat de la gamba de Palamós destria els exemplars en tres categories diferents: mitjana: 56-70 peces / kg; gran: 33-55 peces / kg: extra: 19-32 peces / kg. Els exemplars més petits es posen a la categoria de 'gamba petita'. Com més gran sigui la gamba, més cara serà. Un cop superat l'importantíssim tràmit de la llotja, les gambes s'envien directament al consumidor. Ja sigui a l'aparador d'una peixateria o al congelador d'un restaurant, els exemplars de gamba viatgen al seu destí final, envasades de manera que mantinguin totes les propietats d'una bona gamba fresca. Ara per Nadal és quan més marisc es consumeix, especialment de gamba de Palamós. Un producte amb segell de qualitat, que compta amb ambaixadors arreu de Catalunya; restaurants en els quals se certifica l'origen i la traçabilitat del producte, per refermar la confiança del consumidor i consolidar la qualitat extraordinària d'un dels productes més famosos del nostre país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!