Després d'una setmana intensa, toca aprofitar el cap de setmana per descansar, gaudir d'una estona amb la família i els amics o sortir a descobrir els millors racons de Catalunya. Per fer-ho et proposem algunes de les millors fires gastronòmiques que se celebren arreu del territori durant aquests dies. Espais plens de tradició, bon menjar i bon beure que val la pena descobrir.
GastroFest - Barcelona
Aquest cap de setmana se celebra al Poble Espanyol de Barcelona la 3a edició del GastroFest KM0, la fira de producte de proximitat més important de Catalunya. Durant dos dies, Montjuïc bullirà d'activitat amb els millors cuiners del país i les activitats més animades perquè els visitants gaudeixin del millor producte català en la seva màxima esplendor. Una desena de restaurants de tot el país tindran el seu espai a la fira per oferir al públic dos platets únics fets amb producte de temporada i de la màxima qualitat; cada xef farà servir productes amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Denominació d'Origen Protegida (DOP), dos segells que certifiquen l'origen i la qualitat d'un producte.

A més dels espais dels restaurants, el GastroFest també comptarà amb actuacions musicals de tota mena, tasts de vi i oli d'elaboradors catalans, presentacions de llibres, showcookings, xerrades... entre moltes altres opcions. Unes activitats conduïdes per grans noms de la gastronomia catalana com els germans Torres, Carlota Claver o Susana Aragón, entre altres. Els restaurants participants en l'edició d'enguany i els productes que cuinaran són:
- Casa Xica: Arròs DOP Delta de l'Ebre i vedella de Girona.
- Sisè: IGP Patates de Prades, IGP Pa de Pagès, vedella bruna dels Pirineus i DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.
- Arnau París: DOP Avellana de Reus, IGP Pollastre i Capó del Prat i DOP Pera de Lleida.
- El Pòsit: Arròs DOP Delta de l'Ebre, IGP Patata de Prades i DOP Mongeta del Ganxet.
- Fran López: IGP Clementines de les Terres de l'Ebre i IGP Pollastre i Capó del Prat.
- Gran Mercat Restaurant: Carxofa Prat i IGP Pollastre i Capó del Prat.
- L'Hac Restaurant: IGP Gall del Penedès i DOP Avellana de Reus.
- Les Nenes Bar: DOP Avellana de Reus, DOP Fesols de Santa Pau i DOP Mongeta del Ganxet.
- Osaka: IGP Poma de Girona, DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i IGP Calçot de Valls.
- El Xef de l'Arcà: IGP Calçot de Valls, xai Xisqueta del Pallars i vedella bruna dels Pirineus.
📍 Barcelona (Poble Espanyol)
📅 8 - 9 de març
Expovermouth - Amposta
La fira tindrà lloc a l'embarcador d'Amposta i es consolida com un esdeveniment de referència al sud de Catalunya, especialment pensat per als amants del vermut, la gastronomia i la cultura. La fira, adherida a Som Gastronomia Catalunya i en el marc de Cataluya Regió Mundial de la Gastronomia, vol destacar la riquesa gastronòmica i cultural del territori. Enguany, l'esdeveniment arriba amb una programació variada que inclou:
- Fira de vermuts: Una oportunitat per degustar i conèixer les millors elaboracions locals i internacionals.
- Gastronomia: Propostes culinàries que posaran en valor els productes autòctons.
- Concerts i xerrades: Una oferta cultural i d'entreteniment per a tots els públics.
- Espai infantil: Una zona especialment pensada perquè els més petits també gaudeixin de la jornada.
- Punt lila: Amb motiu del Dia de la Dona, es promourà la igualtat de gènere i es crearà un espai segur i reivindicatiu.
L'entrada gratuïta fa que l'Expovermouth sigui un esdeveniment accessible per a tothom, reforçant el seu caràcter inclusiu i comunitari. Si ets un entusiasta del vermut, la bona cuina i la cultura, aquesta és una data que no et pots perdre al cor del Delta de l'Ebre.
📍 Amposta (Montsià)
📅 8 de març
Jornades gastronòmiques de la Carxofa - Amposta
No ens movem d'Amposta perquè arriba una nova edició de les Jornades gastronòmiques de la Carxofa als restaurants d'Amposta. Diferents establiments de la ciutat oferiran deliciosos menús amb la carxofa com a protagonista. Enguany els locals participants són: La Nuova Trattoria, La Sifoneria, Bosc de Ribera, Restaurant L'Estany, Casa de Fusta, La Botiga del Riu i La Jijonenca Amposta. Una fira que fins aquest diumenge permetrà degustar un producte singular molt apreciat a Catalunya en diferents versions i plats de tota mena.
📍 Amposta (Montsià)
📅 Fins al 9 de març
Fira de la ceba i el calçot - Vila-sacra
La Fira de la Ceba i el Calçot a Vila-sacra és un esdeveniment esperat amb gran expectació per tothom. El poble es transforma en un mercat vibrant, amb parades d'artesania que mostren les habilitats i talents dels artesans locals. Des de ceràmica fins a tèxtils, els visitants poden descobrir peces úniques i autèntiques. Els visitants poden explorar els sabors autèntics de la terra mentre es delecten amb les delícies gastronòmiques que ofereix la fira. Les degustacions són una part essencial de la fira, i hi ha zones dedicades on els assistents poden provar els calçots a la brasa amb la clàssica salsa romesco.
📍 Vila-sacra (Alt Empordà)
📅 8 - 9 de març
Festa de la Gastronomia - Lleida
Nova edició de la Festa de la Gastronomia de Lleida, una proposta per degustar les millors tapes elaborades per prestigiosos establiments de renom, i maridar-les amb els més selectes vins de la DO Costers del Segre. La festa també comptarà amb l'acte de lliurament dels Premis XXXIV Joves Cuiners Àngel Moncusí. Els preus seran de 4 € el plat, 3 € el vi i 2 € la cervesa.
📍 Lleida (Segrià)
📅 10 de març