El Gastronòmic Fòrum Barcelona ha obert les portes aquest dilluns a la Fira de Barcelona, on acull fins aquest dimecres 6 de novembre més d'un centenar d'activitats, ponències i debats sobre la cuina catalana, el futur de la gastronomia i molts concursos més, entre moltes altres coses. Els efectes de la devastadora DANA van obligar a cancel·lar l'acte inaugural del dilluns al matí, en el qual s'havia de presentar el territori de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025.

Gastronòmic Fòrum Barcelona: jornada 1

Unes pluges intenses que van acompanyar l'arribada dels assistents a la seva entrada per plaça Espanya, des de primera hora del matí. Tot i la cancel·lació de diversos actes, com la sessió inaugural o el showcooking que havia de dur a terme el presentador i cuiner Marc Ribas, la primera jornada del GFB es va poder desenvolupar amb aparent normalitat. Algunes goteres o l'acumulació puntual d'aigua en alguns indrets del pavelló firal van quedar, sortosament, en mera anècdota.

Sobre la situació que viuen els agricultors de casa nostra i què podem fer per intentar girar la truita és precisament de què ha parlat Maria Nicolau en el primer acte de l'edició d'enguany. Els millors cuiners del món, Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro, del restaurant barceloní Disfrutar, han delectat el públic present amb la presentació d'alguns dels seus plats que es poden trobar a la carta del millor restaurant del món. Territori, amb especial èmfasi a l'Alt Urgell, les Garrigues i la Vall d'Aran, el rebost de Catalunya o la transformació digital dels restaurants han estat altres temes de debat que s'han posat damunt la taula en aquesta primera jornada celebrada a la capital catalana.

D'entre els moments del dia, un aspecte molt rellevant ha sigut la taula rodona de quatre cuineres i cuiners de gran prestigi que han posat els punts sobre la i sobre el present i el futur de la cuina catalana. Els mateixos Eduard Xatruch i Maria Nicolau, juntament amb en Jordi Vilà i la Carme Ruscalleda, han parlat sobre en quin moment es troba i cap a on es dirigeix ​​la cuina catalana. Defensar el receptari tradicional i el producte català, així com la pedagogia imprescindible i que manca a les escoles del nostre país per fer entendre d'on surt allò que mengen els nens i les nenes i què és una cuina o una dieta saludable, són els propòsits més remarcats pels ponents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!