La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un gelat de galeta maria per gaudir al màxim dels sabors de l'estiu.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer gelat de galeta

Per fer aquest senzill gelat de galeta necessitaràs els següents ingredients:

  • 500 ml de nata líquida
  • 400 g de llet condensada 
  • 100 g de galetes maria (o del tipus que més t'agradi)

El primer que hauràs de fer és muntar la nata. Amb una espàtula integra la llet condensada i després pica les galetes al morter per afegir-les a la nata. Congela la mescla en un recipient rectangular i ja ho tindràs. Ni més ni menys. Així de fàcil és aquesta recepta!

El truc final

Però no tot són flors i violes, perquè fer gelat a casa té una certa dificultat si vols aconseguir un resultat excepcional. L'elaboració bàsica no té cap secret, però obtenir una textura cremosa ja és més complicat. Aquesta recepta et permet tenir un gelat tot terreny, tant pel resultat final com pels ingredients que pots fer servir a l'hora de preparar-lo. La nata és indispensable, però la galeta que hi posis dependrà dels teus gustos personals. La galeta maria és la més clàssica i característica, però si t'agrada més qualsevol altre tipus de galeta (amb xocolata, de coco, sense gluten, etc.) també la pots incorporar. Fins i tot pots barrejar diferents tipus de galeta; aquest gelat és un llenç en blanc perquè posis a prova la teva creativitat culinària.

La textura final d’un gelat depèn de la mida dels cristalls de gel que es formen durant el procés de congelació

La textura final d’un gelat depèn de la mida dels cristalls de gel que es formen durant el procés de congelació. Com més petits siguin aquests cristalls i més gran sigui la quantitat de xarop i d’altres ingredients que els mantinguin separats, més suau i sedós serà el resultat. Per aconseguir aquest efecte és clau escollir els ingredients adequats que ajudin a reduir la formació de cristalls de gel. Com a xarop, la mel o la llet condensada són millors que el sucre blanc. El greix (de la nata, els rovells d'ou o la mantega) també ajuden a disminuir la mida dels cristalls. Afegir una mica d’alcohol o muntar les clares d’ou a punt de neu són dos trucs afegits per a potenciar la cremositat. Ambdós eviten la congelació excessiva, sigui per l’acció anticongelant o per la incorporació d’aire a la barreja. A mesura que la barreja es va congelant ves-la remenant cada 15 minuts durant la primera hora i cada 30 minuts durant les següents dues hores. El remenat trenca els cristalls de gel que es van formant. D'aquesta manera aconseguiràs un resultat d'allò més professional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!